Erste a pierdut peste 2 miliarde de euro in urma achizitiei BCR la evaluarile actuale

Autor: Andrei Chirileasa 09.06.2009
Listarea BCR la Bursa in acest an ar putea conduce la o scadere a actiunilor Erste, spun analistii, acesta fiind unul dintre motivele care i-au determinat pe austrieci sa negocieze cu SIF-urile amanarea listarii pana in 2011.


Valoarea de piata a BCR a scazut de aproape trei ori din momentul preluarii bancii de catre grupul austriac Erste, in decembrie 2005. BCR ar putea fi evaluata in prezent la circa 2,21 mld. euro, pe baza multiplilor de tranzactionare ai bancilor listate din regiune, in conditiile in care pretul platit de Erste in 2005 o evalua la 6,06 mld. euro. Erste a platit atunci 3,75 mld. euro pentru pachetul majoritar de 61,88% din actiuni, majorandu-si ulterior participatia la 69%, dupa ce a preluat pachetul salariatilor BCR pentru circa 400 mil. euro, sub forma de cash si actiuni Erste.

Investitia totala a Erste se ridica astfel la peste 4,1 mld. euro, fiind cea mai mare achizitie a grupului austriac. In prezent, participatia Erste la BCR ar valora circa 1,53 mld. euro, rezultand o pierdere de 2,5 mld. euro pentru austrieci, care a recuperat o mica parte din pierderi din dividendele incasate de la BCR in ultimii trei ani, care se ridica la 270 mil. euro. O parte din pierderile rezultate din preluarea BCR au fost recunoscute de Erste in bilant, prin deprecierea activelor intangibile, in care intra fondul comercial (Goodwill), valoarea relatiilor cu clientii si valoarea brandului BCR.
Ajustarile realizate in ultimii doi ani pe aceste componente se ridica la circa 1,5 mld. euro, conform ultimelor raportari disponibile, de la sfarsitul primului trimestru.
In momentul preluarii BCR, Erste a si-a inclus in bilant un fond comercial evaluat la 2,9 mld. euro la sfarsitul lui 2006 pentru a reflecta pretul platit peste valoarea contabila pentru pachetul majoritar de actiuni al celei mai mari banci romanesti. La finele primului trimestru din 2009, fondul comercial aferent BCR era evaluat de Erste la 1,8 mld. euro. Valoarea relatiilor cu clientii ale BCR s-a redus de la 814 mil. euro la 515 mil. euro, in timp ce valoarea brandului BCR a scazut de la 386 mil. euro la circa 320 mil. euro.
AnaliStii spun ca listarea BCR in acest context prost de piata ar putea avea un impact negativ asupra actiunilor Erste, care se tranzactioneaza in prezent la Viena la jumatate fata de nivelul din decembrie 2005. Capitalizarea Erste este in prezent de circa 6,3 mld. euro, dupa ce actiunile s-au triplat in ultimele trei luni, de la un minim de 7 euro.
"In mod normal, listarea BCR nu ar afecta bilantul Erste, deoarece participatia la BCR este inregistrata ca o investitie pe termen lung si nu sunt obligati sa o inregis­treze la valoarea de piata. Pentru Erste nu ar avea sens insa sa listeze BCR in acest mo­ment deoarece impactul ar fi negativ asu­pra actiunilor grupului austriac, deoare­ce inves­titorii nu se uita la valoarea inregis­trata in contabilitate, ci la realitatea de pe piata", explica Dragos Cabat, analist financiar.
Potrivit unui raport al Erste, bancile listate din regiune se tranzactioneaza in prezent la un multiplu mediu de 1,4 fata de valoarea capitalurilor proprii de la finele lui 2008, valoarea acestui indicator fiind mai redusa in cazul bancilor austriece, de circa 0,6, si mai mare in cazul celor poloneze, unde ajunge pana la 2,5. BRD, cea mai mare banca romaneasca listata la Bursa, se tranzactioneaza la un multiplu al capita­lurilor proprii de 1,32.
BCR avea la sfarsitul anului trecut capitaluri proprii de 6,32 mld. lei (1,58 mld. euro), pe baza situatiilor financiare conso­lidate conform IFRS, rezultand astfel o valoare de piata de circa 2,21 mld. euro.