CONCERT / O imagine neobişnuită: Orchestra radio la Ateneu

Autor: Parau Oltea Serban 10.06.2009

Aşa cum neobişnuit ni se pare când revedem pe Mezzo filmarea unui concert de la Paris al Orchestrei Naţionale Radio de acum cinci ani, la fel de aparte este senzaţia de a vedea acelaşi ansaMblu pe scena Ateneului Român.



Motivul este unul pozitiv şi anume că Studioul de concerte „Mihail Jora" al Radiodifuziunii, construit in anii 50, a intrat in renovare, ceea ce ne poate face să sperăm că deschiderea stagiunii 2009-2010 intr-o sală cu un aspect mai ingrijit va oferi şi formaţiilor muzicale radio un motiv in plus de a se mobiliza pentru concerte care să atragă cât mai mulţi spectatori.

Cert este că abonaţii orchestrelor radio nu au ratat ocazia de a schimba cadrul şi au venit după Orchestra Naţională la Ateneu şi după Orchestra de Cameră la Sala Auditorium, contextul vizual şi acustic cu totul diferit fiind o componentă importantă a modului entuziast in care au fost recepţionate acestea, mai departe de valoarea in sine a interpretării.
Am fost la concertul de la Ateneu ce i-a avut in lumina reflectoarelor (şi acest aspect al iluminării scenei este de sperat că va fi cel puţin la nivelul Ateneului după mult aşteptata renovare) pe violonista Silvia Marcovici şi pianistul Aimo Pagin, acompaniaţi de Orchestra Naţională Radio dirijată de Joseph Caballe Domenech, in Concertul in re minor pentru vioară, pian şi orchestră de Felix Mendelssohn.
Anvergura solistică a Silviei Marcovici iese in evidenţă, iată, şi intr-o lucrare in care nu se află singură in faţa orchestrei, opusul mai puţin cunoscut al lui Mendelssohn pentru pian şi vioară păstrând farmecul romantic specific autorului.
In partea a doua a serii, in care am ascultat poemul simfonic O viaţă de erou de Richard Strauss, Orchestra Naţională Radio s-a prezentat in acea formă care a consacrat-o de-a lungul stagiunilor. Este adevărat că piesa iţi oferă satisfacţii, de asemenea acustica de scenă a Ateneului (Sala Radio având o excelentă acustică mai mult pentru public), cert este că incă din primele minute am simţit că vom asista la o versiune convingătoare a celebrului opus simfonic, pe care il mai auzisem in urmă cu ani in această formulă, tot cu Virgil Zvorişteanu solist, dar cu alt dirijor. Căldura şi dinamica sunetului Orchestrei Naţionale Radio in acest concert ne face curioşi să o reascultăm la Ateneu in finalul sezonului.
 
Săptămâna viitoare este cea a inchiderilor de stagiuni, la Sala Auditorium a MNAR fiind programat in seara de 17 iunie de la ora 19 un concert ce il are ca solist pe Alexandru Tomescu in Concertul nr. 1 in do major pentru vioară şi orchestră de Haydn, alături de Orchestra de Cameră Radio dirijată de Neil Thomson. Se vor mai cânta Rossini - Uvertura „Tancredi", Felix Mendelssohn - Uvertura „Frumoasa Melusine" şi o capodoperă prea rar cântată a lui Ravel, o suită din muzica baletului Ma Mere l'Oye.
In sfârşit, sâmbătă 20 iunie, la Ateneul Român puteţi asculta Orchestra Naţională şi Corul Radio cu Simfonia a IX-a de Beethoven sub bagheta lui Michioshi Inoue.
Nu le rataţi ! Mai ales că după concert, in Piaţa „George Enescu", puteţi rămâne la un film de artă in aer liber, la Vienna Music Film Festival.