CULTURA URBANA / Bookataria de imagini va pofteste la festin

Autor: Tudor Calin Zarojanu 10.06.2009

 
Exista in lumea asta – in lumea artistica, mai exact – niste cetateni care se incapataneaza sa creada ca o carte e mai frumoasa daca e ilustrata. Sigur, manualele, enciclopediile si toate culegerile – in mare voga, de altfel – de tip "Pisici", "Catei", "Vulcani" etc., culminand cu un volum pe care l-am zarit recent si care se intituleaza nici mai mult nici mai putin decat "Universul, ghid complet" (manca-ti-as!, chiar complet-complet!?), sunt pline de poze, dupa cum carticelele pentru copii, sufocate de versuri imbecile, cu rime care nu rimeaza, sunt dominate de desene, ba chiar, mai nou, de figuri in relief. Dar restul cartilor? Mai tine cineva minte seria cartilor de umor ilustrate de Tia Peltz…? Acum, cartile "serioase" (cu sau fara ghilimele) se multumesc cu o coperta "comerciala", ceea ce, de cele mai multe ori, inseamna o fotografie, un colaj sau pur si simplu titlul si autorul pe un fond monocrom.
Aproape uitati si sigur marginalizati, artistii capabili sa schimbe fata si destinul unei carti au inceput sa-si stranga randurile, intr-o incercare disperata de a se face auziti, adica vazuti.
 
O asemenea asociatie, deja cat de cat cunoscuta si oricum foarte activa este Clubul Ilustratorilor.
Am participat o data la lansarea, de catre ei, a nu mai putin de 15 carticele nascute din imaginatia, inspiratia, talentul dar si dragostea de cultura a tot atatia studenti pastoriti de lectorul Stela Lie de la Academia de Arte.
Recent, acelasi club a deschis in Bucuresti o inedita "Bookatarie de imagini", cu desene publicate sau nepublicate ale membrilor sai, carti tiparite sau digitale, carti de artist, ilustratii-obiect etc. – adica tot ceea ce a iesit frumos din mainile lor. Publicul a putut face cunostinta cu proiectul "Pas-de-deux" (titlu mai mult decat sugestiv care vizeaza, desigur, relatia dintre text si imagine).
S-au mai putut vedea in expozitie carti de artist, obiecte-document – desenate, gravate, pictate si/ sau scrise, apoi legate manual, colaje de hartii desenate sau pictate, obiecte printate, tiparite ori serigrafiate. In fine, au mai fost expuse mostre de tipar digital, carti in tiraj mic, cartoline. "Bookataria de texte si imagini", volum lansat odata cu expozitia, este o antologie de texte apartinand unor scriitori romani, ilustrate de membrii Clubului – intr-un proiect comun. Teoretic, cartea, coordonata de scriitorul Florin Bican, s-ar adresa mai degraba copiilor (in orice caz, ASA CEVA ar trebui sa citeasca si sa vada copiii!), dar in ea veti gasi autori cu stiluri foarte diferite, nu toti realizatori de literatura pentru copii. Si, pe de alta parte, vorba lui Brancusi, cand am incetat de a mai fi copii, am incetat de a mai fi.
 
 
tczarojanu@yahoo.com