CULISE DE EDITOR / Utopia moare, dar visul ramane

Autor: Stelian Turlea 10.06.2009

 

 

 

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale „Ziarului de Duminica" care au ca subiect cartea ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La „Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica „Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.
 
 
Esecul societatii ideale
 
La Editura ART urmeaza sa apara „Urania", de Jean-Marie Gustave Le Clézio.Traducere din limba franceza de Madalin Rosioru.
 
 
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Daniel Sillitoe traieste impreuna cu familia sa intr-un sat din Franta. Situatia familiala, dar si cruzimile realitatii ii sadesc in suflet dorinta de a evada. Citind in fiecare seara aceeasi carte despre zeii Olimpului, baietelul isi creeaza propria sa lume, Urania, o tara de vis, unde totul e la locul lui, unde totul e frumos.
Peste ani, devenit geograf, Daniel pleaca sa exploreze un sat din Mexic. In aceasta regiune bogata, amenintata de traficul de carne vie si de mercantilism, el descopera ruinele a doua orase intemeiate in secolul al XIX-lea de catre comunitati crestine. Avand in minte plasmuirile copilariei, Daniel incearca sa transforme cele doua cetati intr-unele ideale: Emporio si Campos devin, ca si Urania de odinioara, cetati utopice.
Esecul este inevitabil. Dar avem nevoie de vise, chiar daca ele nu devin realitate.
„Le Clézio reda in aceasta carte dulce-amaruie un Mexic universal. Eterna speranta a celor oprimati, eterna ratacire a barbatului si a femeii, eterna satisfactie demna de dispret a celor care detin puterea, fie ca este vorba de bani sau de stiinta. Visul celor saraci este Campos, o comunitate ideala; realitatea lor – prostitutia. Este povestea lui Raphael si a lui Lili, visul lor de a razbate si de a evada din realitate. Tinerii vor libertate, conducatorii – mai multa putere. Povestea eterna a umanitatii." ("Le Monde")
„Urania aduce in prim-plan poezia locurilor si magia lumii indiene; este povestea cautarii si a intalnirii omului cu propriul destin."("L’Express")
„O carte care te lasa innobilat, putin emotionat, dar mult mai deschis fata de cei diferiti. Teme puternice – iubirea, utopia, libertatea – sunt tratate cu o candoare indescriptibila, cu acea naturalete a scrisului atat de caracteristica lui Le Clézio." („Goodreads.com")
„Urania este romanul imposibilitatii de a crea o societate ideala, toate proiectele colective de acest gen sfarsind iremediabil prin a fi strivite de greutatea realitatii prea umane. Pentru Le Clézio, esecul celor doua cetati, Campos si Emporio, nu este doar imaginar. Ele sunt definitorii pentru intreaga omenire actuala, pe cale sa-si distruga atat propriul univers mental, cat si mediul natural prin intoleranta si lacomie, in ciuda aspiratiilor catre o armonie universala."(„La République des Lettres")
 
J.M.G. Le Clézio este autor a peste patruzeci de romane, povestiri, nuvele si eseuri. Primul sau roman publicat a fost „Procesul-verbal" (1963), pentru care a primit, la doar 23 de ani, Premiul „Théophraste Renaudot". A predat la o universitate budista in Thailanda, la University of Mexico, la Boston University, la University of Texas, Austin, si la University of New Mexico, Albuquerque. Din 1969 pana in 1973, Le Clézio a trait cu indienii Embera in Panama, experienta care i-a schimbat viata si din care a rezultat romanul liric „Haï" (1971). Apoi si-a impartit existenta intre Mauritius, SUA si Franta, calatorind in Nigeria si in Japonia si publicand traduceri ale textelor sacre mayase. In prezent, traieste in Mexic si in Franta.

 
Manuscrise periculoase
 

 

La Editura Humanitas fiction este in pregatire romanul "Ultimul Cato" de Matilde Asensi. Traducere de Dragos Cojocaru si Alina Titei.
 
 

 

Studiul manuscriselor nu este, asa cum s-ar parea, cea mai inofensiva ocupatie. Sora Ottavia Salina, paleograf la Arhiva Secreta a Vaticanului, descopera acest adevar dupa ce accepta misiunea propusa de superiorii ei: descifrarea semnelor misterioase gasite pe cadavrul unui etiopian suspectat de crime impotriva Bisericii. Singurele indicii clare sunt sapte cruci si sapte litere grecesti, dar acestea conduc investigatia intr-o directie total neasteptata: "Purgatoriul" lui Dante Alighieri. Ancheta de biblioteca se transforma subit intr-o experienta periculoasa. Facand echipa cu un arheolog egiptean si un capitan din Garda Elvetiana, sora Salina va parcurge un ritual initiatic riscant, ale carui probe se desfasoara in sapte orase, simboluri ale celor sapte pacate capitale: Roma – trufie, Ravenna – invidie, Ierusalim – manie, Atena – lene, Constatinopol – avaritie, Alexandria – lacomie si Antiohia – desfrau. Esecul inseamna moartea. Succesul este insa rasplatit dincolo de orice inchipuire…
 
Publicat pana in prezent in 12 tari, "Ultimul Cato" ("El Ultimo Cat"n")este unul dintre marile bestselleruri spaniole ale ultimului deceniu, cu peste 1.250.000 de exemplare vandute. Matilde Asensi si-a dobandit notorietatea internationala cu acest roman, dupa ce, in 1999 si 2000, publicase "El sal"n de ámbar" ("Salonul de chihlimbar"), respectiv "Iacobus", carti ce o propulsasera pe scena literelor spaniole.
 

 

 

 

Istorii din momente de cumpana
 
 

La Editura Polirom va aparea "Kazuo Ishiguro – Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg". Traducere de Vali Florescu.

 
Cel mai recent volum semnat Kazuo Ishiguro, lansat, in Romania, la mai putin de o luna de la aparitia editiei originale! Cu aceeasi delicatete si simplitate muzicala ce te invaluie de la prima pana la ultima fraza, Kazuo Ishiguro reuseste in noul sau volum sa fie si mai accesibil decat pana acum, ramanand insa la fel de profund. Relatate ca de obicei, la persoana intai, aceste cinci istorii personale, eterne si atat de actuale, amuzante si mustind de tristetea blanda a duiosiei, exploreaza intr-o maniera cu totul neasteptata cateva dintre temele predilecte ale autorului: dragostea, muzica, trecerea timpului si, legata de ultima dintre ele, cea a celebritatii.
Un baladist a carui stea incepe sa apuna, angajeaza un tanar muzician ca sa-i cante o serenada sotiei sale, din gondola. Un profesor de engleza care, in timpul vizitei pe care o face unui cuplu de prieteni din facultate, devine catalizatorul unor revelatii neasteptate. Un tanar cantautor care spera sa se impuna cu propriile sale compozitii pe scena muzicala a Londrei. Un saxofonist pe care binemeritata glorie il ocoleste cu obstinatie, ce intalneste in urma operatiei estetice la care se supune o pacienta veterana a chirurgiei plastice. Un violoncelist care atinge noi valente ale virtuozitatii sub bagheta unei profesoare neconventionale. Toate aceste personaje, aflate intr-un moment de cotitura al vietii lor, dintre care unele se insinueaza dintr-o povestire intr-alta, devin interpretii unui concert in care fiecare voce si fiecare instrument atinge o nota umana cat se poate de autentica si de ravasitoare. Fie si pentru o singura clipa, muzica uneste sufletele, reaprinde scanteia dragostei, alina disperarea, preschimband-o in melancolie si facand-o astfel suportabila.
Intr-o lume atat de dominata de imagine, obsesia tineretii si a rentabilizarii efemerului, "Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg" afirma, fara drept de apel, primatul cuvantului scris si al celui nerostit, care este muzica sufletelor noastre, adica emotia.
 
Dupa ce lasi din mana o carte de-a lui, revelatiile incep sa curga precum picaturile dintr-un robinet despre care credeai ca e inchis." ("The New York Times Book Review")
 
Kazuo Ishiguro (n. 1954) este unul dintre cei mai apreciati autori britanici contemporani. La 19 ani, in timp ce face turul Americii si al Canadei, scrie un jurnal si trimite casete demo caselor de discuri, apoi revine in Anglia si isi incepe primul sau roman, "Amintirea palida a muntilor". In 1986 ii apare volumul "Un artist al lumii trecatoare", iar trei ani mai tarziu, "Ramasitele zilei", care ii aduce prestigiosul Booker Prize si e ecranizat cu succes si distributie de exceptie. Urmeaza apoi "Nemangaiatii"(1995), "Pe cand eram orfani" (2000) si "Sa nu ma parasesti"(2005). Ultimul dintre aceste romane ii aduce o noua nominalizare la Booker Prize, multiple premii si elogii din partea criticii si a publicului si o noua oferta de ecranizare, cu Keira Knightley in rolul principal. Filmul, regizat de Mark Romanek, va fi lansat in 2010.
Afaceri cu... simturile
La Editura Publica va aparea "Branduri senzoriale" de Martin Lindstrom. Traducere de Mihaela Sofonea.
Avand la baza cel mai amplu studiu efectuat vreodata asupra modului in care cele cinci simturi afecteaza crearea brandurilor, "Branduri senzoriale" expune programul inovator al lui Martin Lindstrom, constand in sase pasi, al carui scop il reprezinta adecvarea procesului de construire a brandurilor la exigentele secolului XXI. 
Studiul, centrat pe mai mult de douasprezece tari din intreaga lume, a fost realizat, in exclusivitate pentru aceasta carte, de catre Millward Brown, unul dintre cele mai mari institute de cercetare din domeniul afacerilor la nivel mondial. 
Pe baza a nenumarate exemple, avand ca obiect atat crearea unui produs, cat si experienta de vanzare, Lindstrom ne arata cum se poate fonda o abordare de marketing capabila sa stimuleze toate simturile, depasind paradigma conventionala stabilita de vaz si auz. 
Martin Lindstrom este unul dintre cei mai distinsi experti in domeniul brandingului din intreaga lume, printre clientii sai extrem de valorosi numarandu-se Disney, Pepsi, Philips, Microsoft, Mars si Mercedez-Benz.
 
 
Rafuieli cu toata lumea
La Editura Allfa urmeaza sa apara romanul " Rafuieli"  de Constantin Stoiciu.
 
"De fapt, ce defineste mai exact o viata: supunerea la un destin previzibil sau inventarea cu orice pret a propriului destin? Unde incep mistificarea, cinismul si tradarea si unde sfarsesc visul, candoarea si duplicitatea?"
Isi povesteste cu adevarat propria sa viata eroul acestui roman sau viata altuia? Privirea malitioasa, deseori cinica si coroziva ce-o poarta asupra sa, asupra celorlalti si a lumii in general este a lui sau a unui personaj social, a unui stereotip creat de imaginarul social comunist: intelectualul carcotas de origine modesta aflat in slujba poporului? A lui, a altuia sau a amandurora in acelasi timp, viata lui Victor Victor povestita in acest roman nu este decat o insiruire de incredibile acrobatii spirituale si morale chiar si dupa triumful capitalismului.
O singura umbra in aceasta alegere existentiala autentic levantina: fuga sotiei sale, Lisa, cu un general al serviciilor secrete romanesti la inceputul anilor ’80 in America de Nord. In periplul sau pentru a o regasi, Victor Victor intalneste tradatori, spioni, ranchiunosi, oportunisti, lasi, ticalosi... barbati si femei prinsi in vartejul lumii de azi. Roman despre cautarea identitatii reale, filipica impotriva aparatorilor noii ordini stabilite, " Rafuieli" se impune prin luciditatea sa.    
 

 

Scriitor, cineast, ziarist, Constantin Stoiciu a plecat din Romania in 1981. Fondator, la Montreal, in 1983, al editurii de literatura generala de expresie franceza Humanitas, el a publicat „Le roman du retour"(1992), „De l’insouciance" (1994), „Fragments frivoles d’éternité" (1998), „Le fuyard" (2002) – traduse si editate in Romania –, „La surprenante dignité d’un inconnu qui étouffe" (1999), „L’Addition" (2005) si „La Patissserie" (2007). Un volum de eseuri, „Pelerinii", a aparut in anul 2002 in Romania.