Ce ii face fericiti pe romani: masina de lux, plasma si bijuteriile

Autor: Alina Pahoncia 11.06.2009

Un sfert dintre romani (23%) vor sa cumpere produse care apartin marcilor de prestigiu, arata un studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania.



Aproape jumatate dintre romani (47%) considera ca achizitia celor mai noi produse si dispozitive electronice pentru locuinta contribuie la o viata frumoasa si la succesul personal. Imbracamintea, accesoriile si bijuteriile sunt importante pentru 39% dintre romani, in timp ce la nivel global procentul ajunge la 31%, potrivit unei cercetari realizate anul trecut.

27% din consumatorii romani apreciaza ca o marca a succesului personal este o masina de lux sau achizitia unei a doua masini.
„Trebuie doar sa ne uitam pe strada pentru a vedea care este comportamentul nostru de consum. Dupa 50 de ani in care nu au avut avere proprie, romanii inca acopera nevoile de la baza piramidei. Daca in Vest fericirea se masoara in timp liber, acces la cultura si viitorul copiilor, noi inca masuram fericirea in termeni de ceea ce acumulam", spune Iulian Padurariu, managing partner al firmei de consultanta in branding Trout & Partners.
Potrivit studiului, statutul social este o valoare personala importanta pentru 66% din romani. „Pentru romani este important succesul in viata, iar succesul este de multe ori tradus prin bunastare si statut. Prin urmare este natural ca acele lucruri care demonstreaza cele doua caracteristici sa reprezinte aspiratii, sa fie parte a vietii pe care oamenii si-ar dori sa o traiasca", comenteaza si Anca Zamfirescu, senior researcher GfK Romania - Customer Research Division.
Pentru aproape trei sferturi dintre romani (72%), implinirea prin munca este o valoare personala importanta, procent mult mai ridicat decat in lume (59%).
In plus, mai putin de jumatate (41%) din respondentii romani ai studiului GfK spun ca o viata frumoasa presupune si un serviciu interesant. Consensul social este un alt fenomen care se resimte mai puternic in Romania decat la nivel mondial. Astfel, 17% dintre romani vor sa foloseasca produse care sunt „cel putin la fel de moderne precum cele folosite de prietenii lor", in timp ce la nivel mondial, procentul ajunge doar la 8%.
„Ca si cultura de consum, noi, romanii, ne exteriorizam putin isteric. Suntem intre doua influente, intre Est si Vest, unde «bling-bling»-ul are valoare de cultura", mai spune Padurariu.
Studiul GfK a fost realizat pe un esantion de 950 de persoane din mediul urban, cu varsta peste 18 ani. Potrivit unei alte cercetari a GfK cu privire la relatia cu bancile, ponderea romanilor de peste 15 ani care detin cel putin un produs bancar a crescut de la 53% in martie 2008 la 57% la finele primului trimestru din acest an, in contextul in care pragul de 10 milioane de utilizatori a fost depasit la jumatatea anului trecut.