Reteaua Primavara a inchis magazinul din Euromall, aflat pe pierderi de sase luni

Autor: Mihaela Popescu 10.06.2009
Reteaua de supermarketuri Primavara, controlata de Ion Avram, a ramas cu 8 unitati operationale, dupa ce la finele lunii mai a decis iesirea din centrul comercial Euromall din Pitesti.
"Am decis inchiderea supermarketului din Euromall Pitesti, deoarece in ultimele 6 luni acesta a generat pierderi", a declarat Mario Deaconescu, directorul executiv al Can Serv, operatorul supermarketurilor Primavara.
Reprezentantii Euromall Pitesti au afirmat ca sunt in discutii cu alti retaileri pentru spatiul de 2.000 de metri patrati ramas liber in urma iesirii retelei Primavara. Printre retailerii interesati de acest spatiu se numara reteaua de hipermarketuri PIC, care a anuntat recent ca intentioneaza sa deschida al doilea magazin in orasul Pitesti.
Operatorul Primavara a inchis recent si supermarketul din centrul comercial Manoil Mall din Galati, unitatea fiind transferata in centrul comercial Luceafarul din orasul Bacau. Noul supermarket are o suprafata de 1.400 de metri patrati si a fost inaugurat la inceputul acestei luni.
"Nu luam in calcul si alte inchideri sau relocari de supermarketuri in acest an, avand in vedere faptul ca celelalte 7 unitati nu inregistreaza pierderi. Suntem in discutii avansate pentru a mai deschide un supermarket pana la sfarsitul lui 2009", a precizat Deaconescu. Jumatate din unitatile operationale ale retelei sunt situate in Bucuresti.
Can Serv se numara printre cei mai mari operatori de supermarketuri detinuti de antreprenori romani, alaturi de Ivet Comprod (Ethos) sau Astrel Impex (SPAR). In ultimii ani, retelele locale au fost vizate de retaileri internationali si fonduri de investitii, pentru preluare.
Vanzarile inregistrate in magazinele Primavara s-au diminuat cu 18% in primul trimestru al anului fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor furnizate de Deaconescu, pe fondul inrautatirii conditiilor din economie. Can Serv a avut in 2007 o cifra de afaceri de 131,4 mil. lei (39,4 mil. euro) si o pierdere de 3 mil. lei (0,9 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finante.
Ion Avram a investit in ultimii ani si in doua ansambluri rezidentiale in cartierele Drumul Taberei si Militari din Capitala. Avram a infiintat compania Can Serv in anul 1993.
Pe piata locala, cele mai mari retele de supermarketuri dupa valoarea vanzarilor sunt Billa (grupul Rewe), Carrefour Express, Mega Image (grupul Delhaize) si SPAR. Anul trecut, supermarketurile au avut cel mai mic ritm de expansiune dintre toate segmentele retailului alimentar modern estimat la 7-10 miliarde de euro.