Rondocarton vrea sa obtina 35 mil. euro din carton ondulat

Autor: Laurentiu Cotu 14.06.2009
Scaderea cererii pe piata de ambalaje influenteaza principalii producatori autohtoni de carton. Vanzarile cumulate ale celor doua fabrici Rondocarton din Cluj si Targoviste sunt in prezent la nivelul celor realizate anul trecut. Rondocarton exporta aproximativ 30% din productie in Ungaria, Elvetia, Ucraina, Moldova, Serbia si Bulgaria.


Compania clujeana Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 35 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu aproximativ 14% fata de anul trecut, cand afacerile companiei clujene au ajuns la 30,8 mil. euro. In exercitiul financiar din 2007, Rondocarton a realizat o cifra de afaceri de peste 32,7 mil. euro.

„Cifra de afaceri pentru anul 2009 este cumulata pe cele doua fabrici din Cluj si Targoviste, iar pentru acest an ne-am propus pentru fabrica din Cluj vanzari totale de 25 de milioane de euro. Spre finalul anului trecut am inaugurat fabrica de carton ondulat din Targoviste, in urma unei investitii de 38 mil. euro, si am inceput productia propriu-zisa aici din luna ianuarie a anului in curs. Cifra de afaceri realizata de compania noastra anul trecut s-a bazat exclusiv pe activitatile fabricii de la Cluj’’, a declarat pentru ZF Transilvania Teofil Campean, directorul general al companiei Rondocarton. Compania clujeana a obtinut in primul trimestru din acest an o cifra de afaceri de 7,4 mil. euro, in crestere cu 8,8% fata de aceeasi perioada de anul trecut.
Conducerea companiei clujene estima anul trecut o cifra de afaceri pentru 2008 de 34,3 mil. euro (120,1 mil. lei), in crestere cu 5% fata de anul trecut. In 2007, producatorul clujean a realizat o cifra de afaceri de 32,7 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent. Compania clujeana a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 28,1 mil. euro.
 
Anul trecut concedieri, acum se gandesc la noi angajari
„Chiar daca anul trecut am fost nevoiti sa concediem 20 de salariati, in perioada urmatoare de timp vrem sa angajam 20 de oameni, in momentul de fata numarul salariatilor Rondocarton fiind de 225 de persoane, dintre care 162 lucreaza in cadrul fabricii de la Cluj, iar 60 in Targoviste. Vrem sa depasim situatia actuala generata de criza financiara, astfel ca pana in prezent suntem in grafic cu obiectivele propuse’’, a spus Campean.
La inceputul anului 2009, reprezentantii Rondocarton au anuntat ca fabrica de la Cluj va opera la o capacitate mai mica, pana la atragerea de noi clienti. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei, productia anuala realizata la fabrica din Cluj era de 30.000 de tone, iar pentru acest an se preconizeaza o productie de 24.000 de tone.
„In primele trei luni am avut o productie totala pentru cele doua fabrici de 8.000 de tone de carton ondulat, nivel care nu a depasit cu mult volumul de anul trecut. In luna aprilie am produs peste 3.000 de tone, iar incepand din luna mai am dezvoltat si activitatea de export, intrand pe piete noi, precum cea a Bulgariei’’, a declarat Teofil Campean. In momentul de fata, aproape 30% din productia totala a companiei este exportata in Ungaria, Elvetia, Ucraina, Moldova, Serbia si, din acest an, Bulgaria.
Rondo Ganahl a finalizat anul trecut o investitie de 38 mil. euro in cea de-a doua fabrica de carton din Romania, la Targoviste. Reprezentantii companiei estimeaza ca noul centru de productie de la Targoviste va genera in primul an de functionare un rulaj de aproximativ 10 mil. euro, la o productie anuala de 12.000 de tone de carton ondulat. Investitia realizata in noua fabrica de la Targoviste, pe o suprafata construita de aproximativ 18.000 de metri patrati si una totala de 120.000 de metri patrati, va fi recuperata, potrivit reprezentantilor Rondocarton, intr-un interval de cinci ani de zile.
 
A scazut cererea pentru ambalaje
Conform opiniei exprimate de reprezentantii firmei clujene, cererea pentru ambalaje a scazut in ultimele luni in medie cu 3% din cauza reducerii productiei clientilor, oficialii companiei preconizand pentru acest an o scadere a volumului pietei cu 28%-30% fata de anul 2008.
Compania Rondocarton a investit in 2006 aproximativ 4 mil. euro in vederea cresterii capacitatilor de productie ale fabricii din Cluj cu aproximativ 7%. Pana in prezent, investitiile totale in fabrica din judetul Cluj se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro.
Anul trecut, firma clujeana detinea o cota de piata estimata la 18%, principalii competitori ai Rondocarton fiind Romcarton Bucuresti, Dunapack, Ecopack Ghimbav, Vrancart Adjud. Printre cei mai importanti clienti ai companiei Rondocarton se numara producatorul de carne de pui Agricola Bacau, producatorul de bauturi racoritoare European Drinks, firma de electrocasnice Arctic, producatorul de vinuri Murfatlar, Unilever (pe partea de alimente) si Procter&Gamble.
Rondocarton s-a infiintat in anul 1999, in localitatea Apahida, judetul Cluj, aici lucrand in prezent 162 de persoane. La cea de-a doua fabrica Rondo Ganahl din Romania, cea din Targoviste, lucreaza 60 de persoane. Firma austriaca Rondo Ganahl Aktiengesellschaft detine 92% din Rondocarton, restul titlurilor fiind in proprietatea mai multor persoane fizice din Romania si Austria.
Grupul avea anul trecut peste 1.000 de angajati si dezvolta o cifra de afaceri anuala de peste 200 de milioane de euro. Ganahl Aktiengesellschaft, care activeaza de peste 60 de ani pe piata de carton ondulat, detine pe langa fabrica de la Apahida, judetul Cluj, o fabrica de hartie, doua fabrici de carton ondulat si o unitate de reciclat hartie in Austria, precum si o fabrica de carton ondulat in Ungaria. Rondo Ganahl estima in 2008 realizarea unei cifre de afaceri in valoare de 235 de milioane de euro.
Piata romaneasca de carton ondulat a fost evaluata anul trecut la peste 150 mil. euro, productia de carton ondulat pe plan national ridicandu-se la peste 210.000 de tone. In primul trimestru al acestui an, productia de ambalaje de carton ondulat a scazut insa cu 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la aproximativ 38.000 de tone. Aceasta diminuare procentuala a fost cauzata de reducerea numarului de comenzi pentru ambalaje, sustin reprezentantii Patronatului Industriei de Celuloza si Hartie din Romania (ROMPAP).