Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu spune ca statul nu poate renunta peste noapte la Microsoft

Autori: Sabin Popescu , Adrian Seceleanu 14.06.2009
Contractul dintre statul roman si gigantul american de soft a fost semnat sub presiune, cu putin timp inainte ca toate licentele de pe calculatoarele din administratie sa expire, sustine ministrul comunicatiilor.


Sistemele IT ale statului riscau sa intre intr-un blocaj daca nu s-ar fi semnat un nou acord cu Microsoft pentru utilizarea sistemului de operare Windows si a suitei Office in conditiile in care toate licentele pentru calculatoarele administratiei expirau pe 24 aprilie 2009, spune Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor, despre acordul de 100 mil. euro pe patru ani incheiat cu gigantul software.

"Am avut o situatie de forta majora. La 26 aprilie expirau absolut toate licentele si am avut si o solicitare expresa de la Ministerul Administratiei si Internelor si cel al Apararii Nationale, pentru ca eram in situatia de a nu mai putea opera in Guvernul Romaniei", a spus Gabriel Sandu intr-un interviu pentru ZF.
Guvernul a anuntat recent ca a mandatat Ministerul Comunicatiilor sa plateasca aproximativ 100 mil. euro pentru dreptul de utilizare a licentelor Microsoft de catre ministere si agentii guvernamentale in perioda 2009-2012, fondurile urmand sa fie alocate de la bugetul de stat, cu prima plata in 2010.
Gabriel Sandu spune, de asemenea, ca o schimbare de anvergura in sistemele IT ale administratiei nu se poate realiza "peste noapte", ignorand investitiile realizate pana acum din banii publici.
"Atat timp cat din 15.000 de institutii 14.900 lucreaza cu acelasi sistem, nu il vom putea elimina pana nu venim cu ceva in loc. Depinde si de costurile pe care le presupune o asemenea situatie. (...) Noi sper ca nu vom lua o decizie de a strica ceva ce merge in momentul in care luam o deicizie. Trebuie sa asiguram o continuitate", spune reprezentantul Guvernului.
Comentariile lui Gabriel Sandu vin in contextul in care Omnilogic, una dintre cele mai mari companii de distributie IT&C de pe piata locala, a criticat acordul incheiat de stat cu Microsoft, sustinand ca banii platiti pe licente ar fi trebuit sa fie indreptati catre infrastructura IT&C.
"Nu stiu ce avantaje sau ce aport tehnologic a adus pietei, statului sau dezvoltarii industriei autohtone; nu as vrea sa comentez. Diferitele guverne au platit Microsoft peste un sfert de miliard de dolari in ultimii cinci ani, fara licitatie, timp in care firmele locale fie falimenteaza, fie devin nerelevante in piata", a spus Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic. El a precizat ca una din alternative ar fi sistemele open-source gratuite (cum ar fi distributii ale sistemului de operare Linux, respectiv suita OpenOffice - n. red.), tehnologii adoptate deja de guvernele din Marea Britanie sau Germania, care au folosit banii economisiti pentru a sprijini firmele locale prin proiecte de infrastructura. Companiile controlate de Gabriel Marin distribuie sau ofera solutii care intra in competitie cu tehnologiile Microsoft.
Ministrul comunicatiilor insista insa asupra faptului ca nu este adeptul principiului schimbarilor de dragul schimbarilor in cazul in care lucrurile functioneaza.
"Un exemplu este cel al Ministerului Finantelor si al Agentei Nationale de Administrare Fiscala. Cele doua institutii lucreaza in acest moment intr-o proportie destul de mare cu produse ale Oracle. Nu putem sa schimbam sistemul dupa ce s-au investit milioane de euro. Va trebui sa avem foarte mult discernamant fata de deciziile pe care le luam", a declarat Sandu.
El a precizat insa ca urmareste si posibilitatile oferite de aplicatiile open-source mai ales in contextul in care unul dintre obiectivele sale majore il reprezinta interconectarea sistemelor IT ale statului pentru ca administratia sa poata urmari intr-un mod dinamic toate informatiile despre un cetatean, de la proprietati si taxe achitate pana la date medicale.
Proiectul lui Sandu, denumit eRomania, presupune practic transpunerea fiecarui minister online.
Spre exemplu, segmentul ce tine de certificate de nastere si de deces va fi realizat in colaborare cu Ministerul de Interne, partea de urmarire a incasarilor impreuna cu ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala). Portalul eRomania va fi administrat de catre MCSI si ICI (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica).
"Am o adresa de la Consiliul Concurentei prin care mi se pune in vedere ca in urmatorii ani sa realizam conditiile pentru utilizarea solutiilor open-source, in asa fel incat sa stim ca intr-o perioada de cativa ani Guvernul Romaniei se va putea conecta cu orice alt operator."