"Prima casa": Atata tam-tam pentru 18 euro pe luna, atat este diferenta fata de cea mai buna oferta de pe piata. Cum comentati?

Autor: Ciprian Valentin Botea 15.06.2009

Dobanda maxima stabilita de guvern pentru creditele ipotecare contractate prin programul "Prima casa" nu este suficient de redusa pentru a micsora semnificativ ratele lunare platite de debitori. Fata de cea mai avantajoasa oferta de pe piata diferenta este de 18 euro pe luna.

Guvernul a decis ca marja de dobanda a bancilor care vor intra in programul "Prima casa" sa fie de 4% peste cotatia EURIBOR la trei luni, un indicator al dobanzilor interbancare in zona euro care acum este la 1,27%, ceea ce inseamna ca la un credit de 57.000 de euro pe 30 de ani rata va fi de 315 euro. In acest moment, rata pentru creditele ipotecare cu aceeasi valoare si perioada de rambursare variaza intre 333 de euro la Banca Italo-Romena si 608 euro la ING Bank, potrivit portalului financiar Conso. ro. Fata de cea mai buna oferta reiese ca avantajul pentru un cumparator de locuinta este de 18 euro pe luna.
La creditele in lei, nivelul dobanzii acceptat de guvern este de maximum 2,5% plus indicatorul dobanzii ROBOR la trei luni, care se ridica in acest moment la 11,5%. Pe piata bancara dobanzile la creditele ipotecare in lei, incluzand si comisioanele, cu o perioada de rambursare de 30 ani variaza intre 11,6% si 27,4%, potrivit site-ului Conso.ro. Bancile care doresc sa participe la programul "Prima casa" trebuie sa depuna ofertele in sapte zile de la publicarea normelor de aplicare a ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial.