Gigantul bananelor Dole: Am luat o cota de 25% din piata fructelor prin achizitia Distrifrut

Autor: Mihaela Popescu 15.06.2009
Dole, cel mai mare producator si distribuitor de fructe proaspete la nivel mondial, cu vanzari anuale de 7,6 miliarde de dolari, a anuntat finalizarea tranzactiei de preluare a distribuitorului local Distrifrut de la omul de afaceri de origine libaneza Fadi Nahas.
„Dupa deschiderea pietei la inceputul anilor '90, Dole a inceput sa importe fructe in Romania prin intermediul Distrifrut, o companie detinuta de catre omul de afaceri Fadi Nahas, importatorul produselor Dole in regiune. Astazi, prin aceasta achizitie, Dole preia o cota de peste 25% din piata de fructe din Romania", se arata intr-un comunicat transmis de Dole. Preluarea Distrifrut a fost aprobata in urma cu trei saptamani de Consiliul Concurentei.
Reprezentantii celor doua companii nu au dorit sa precizeze valoarea tranzactiei. Aceasta s-a realizat prin intermediul subsidiarei europene a producatorului de fructe, compania Dole Europe.
Distrifrut era unicul distribuitor al brandului Dole pe piata locala. In anul 2007, compania a raportat la Ministerul de Finante o cifra de afaceri de circa 31 de milioane de euro si o pierdere de 3 mil. euro. Dole Romania isi va desfasura activitatea prin intermediul a 6 puncte de lucru in tara, amplasate in orase mari, incluzand Capitala. Compania va utiliza si un terminal pentru fructe in portul Agigea (langa Constanta), unde sosesc din Ecuador bananele Dole.
Distrifruct este o companie infiintata in 1998, ai carei actionari erau anterior preluarii de catre Dole holdingul libanez Na-Plus SAL (99,38%) si omul de afaceri roman de origine libaneza Said Slim (0,62%), conform datelor de la Registrul Comertului.
Businessul detinut de Fadi Nahas, compania Na-Plus, a avut de-a lungul timpului activitati de import de fructe si carne de pasare in mai multe piete, printre care Republica Moldova, Georgia, Egipt, Irak sau Turcia.
Reprezentantii producatorului american au precizat ca Fadi Nahas ramane distribuitorul Dole in alte tari din regiunea Marii Negre.
Distrifrut detinea in 2005 o cota de 50% pe piata bananelor, potrivit informatiilor din arhiva ZF. In anul 2005, in portofoliul companiei se aflau marcile Dole si Le Fruit D'Or, aceasta fiind unic distribuitor al celor doua branduri. Compania distribuia la acea data circa 25% din importurile de fructe realizate in retelele mari de magazine.
In prezent, piata romaneasca a fructelor proaspete este dominata de importuri. In unele hipermarketuri, ponderea importurilor la raionul de legume si fructe ajunge chiar si la 70-80%, in conditiile in care cele mai vandute fructe sunt bananele, care nu pot fi produse local.
Dole a infiintat in anul 2006 o subsidiara in Europa de Est, cu sediul in Cehia, care in prezent importa si distribuie fructe produse in America Latina si Africa pe pietele din Ungaria, Polonia, Slovacia si in tarile baltice. Dole comercializeaza si produse alimentare si fructe congelate.