Turism Felix infiinteaza o noua societate pentru a atrage 7,1 mil. euro

Autor: Rares Jitianu 15.06.2009
Compania hoteliera Turism Felix (simbol bursier TUFE), controlata de SIF Transilvania, doreste sa isi externalizeze o parte din active, pentru a atrage mai usor fonduri, cu scopul finalizarii planurilor de investitii.
Actionarii Turism Felix au aprobat participarea companiei la infiintarea unei noi societati, cu un capital social in valoare de 14,1 mil. euro (59,3 mil. lei), urmand sa participe in noua societate cu un aport in natura in valoare de 7,1 mil. euro (29,8 mil. lei). Aportul reprezinta Complexul Lotus, respectiv servicii hoteliere si de alimentatie publica, baza de agrement Felixarium, precum si terenul aferent acestora. Diferenta de 7 mil. euro (29,5 mil. euro) este reprezentata de aportul in numerar din partea altor investitori.
„Se doreste infiintarea unei noi societati, de dimensiuni mici spre mijlocii, care sa aiba capacitatea de a atrage fonduri structurale, precum si alte investitii. Este greu pentru o societate listata ale carei actiuni au scazut puternic sa efectueze o majorare de capital social, deoarece prima de emisiune ar fi destul de ridicata. In plus, contractarea unui credit bancar ar fi afectat compania. In cazul unei noi societati nu se mai pune problema primelor de emisiune sau a contractarii de credite", spune Floriean Firu, directoul general adjunct al SIF Transilvania (SIF3).
SIF Transilvania este cel mai important actionar al Turism Felix, cu o detinere de 63,2% din companie.
Acesta spune ca Turism Felix va fi intr-o prima faza actionarul majoritar la noii societati, cu o detinere de 50,25%, in vreme ce restul pachetului, de 49,75%, urmeaza sa fie detinut de investitori interesati in noua societate. Pentru inceput, discutiile pentru investitii s-au purtat in special cu cele cinci SIF-uri. SIF Oltenia detine la randul ei o participatie de circa 17% in Turism Felix.
Conform planului de investitii pentru anul curent prezentat de societate, lucrarile la complexul Lotus au inceput in 2007, acestea urmand sa continue in anul curent. In plus, pe amplasamentul fostului Hotel Felix s-au proiectat si s-au demarat lucrarile pentru executia complexului de agrement Felixarium. In 2009 se continua lucrarile de terasamente si fundatii.
„Dorim ca noua societate sa devina profitabila in timp. Speram ca aceasta sa fie pusa in functiune in mai 2010, urmand ca in primul an sa inregistreze costuri destul de ridicate. Vor urma doi - trei ani de rodaj, urmand ca din 2013 compania sa inregistreze rezultate frumoase", spune Firu.
In primul trimestru din acest an, Turism Felix a inregistrat pierderi de 2,7 mil. lei (0,6 mil. euro), in scadere cu 15,6% fata de pierderea din perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, afacerile companiei s-au diminuat cu 14,1%, scazand de la 5,8 mil. lei in perioada ianuarie - martie 2008 la circa 5 mil. lei (1,2 mil. euro) in 2009.
Anul trecut, cele mai mari venituri pentru compania hoteliera au venit din serviciile de cazare si alimentatie publica, acestea reprezentand 72%, respectiv 25,8 mil. lei, din totalul veniturilor din exploatare, de 36 mil. lei.
Societatea este principalul jucator pe piata turismului balnear din Romania, detinand in 2008, conform raportului anual, o cota de piata de 8,3% ca numar de turisti si ca innoptari.