Iti construiesc casa de vacanta visata in Romania sau in Franta si lucreaza cu marje de profit intre 15 si 30%

Autor: Daria Macovei 17.06.2009
Afacerile cu case din lemn au inflorit in ultimii ani in Romania, pe fondul costurilor reduse de constructie si al fiabilitatii materialelor, despre care producatorii sustin chiar ca rezista mult mai bine la cutremur decat imobilele din zidarie.


Antreprenorii isi atrag clientii prin oferirea unor preturi pana in 50.000 de euro pentru o casa din lemnde 100 de metri patrati. Activitatea lor incepe sa se extinda si pe alte piete de profil, cum ar fi cele din Franta sau Italia, cu traditie in prelucrarea lemnului.

Stefan Minica este un constructor de case din lemn din Maramures care a decis sa se lanseze in afaceri in 2007, deschizandu-si o firma proprie, Alfa Real Construct, impreuna cu un asociat din Bucuresti.
"Fiind o societate relativ tanara, ne-am propus sa facem pasi mai mici, dar siguri, pentru a deveni in timp o societate bine ancorata in piata constructiilor din Romania", declara prudent intreprinzatorul in varsta de 33 de ani, care incearca in acest moment sa acumuleze cat mai multa experienta pentru a mentine viabile modelele traditionale de constructie din zona de nord a Romaniei. Minica are o experienta de aproape 11 ani in domeniul constructiilor de case din lemn, insa afirma ca inca din 1996, de cand a inceput sa lucreze la astfel de proiecte, a decis sa incerce sa isi convinga majoritatea clientilor sa introduca si elemente de constructie specifice zonei Maramuresului.
Alfa Real Construct este specializata in executarea de locuinte din lemn la cheie, insa, la cerere, poate oferi si servicii conexe, precum lucrari de mansardare si compartimentare a caselor, vilelor sau blocurilor, dar si cabane din lemn de diverse dimensiuni.
O locuinta finisata pe structura din lemn compusa din parter si mansarda, cu o suprafata de circa 100 de metri patrati poate costa pana la 35.000 de euro, in functie de materialele utilizate in proiect.
O constructie standard de acest tip este compusa in general la parter dintr-un living, o bucatarie, un grup sanitar, un hol si un spatiu pentru casa scarii, in timp ce mansarda cuprinde doua dormitoare, holul dintre cele doua spatii si baia.
Potrivit antreprenorului, pretul unei case din lemn variaza semnificativ in raport cu calitatea materialelor utilizate, fiind influentat in special de costul tamplariei si al parchetului. In pretul locuintei nu este inclusa si fundatia, costurile ei depinzand de mai multi factori.
 
Materiale de constructie din nordul tarii
Pentru majoritatea proiectelor, antreprenorul roman prefera sa foloseasca lemn de rasinoase uscat si tratat, materia prima provenind in special de la furnizori din zona de nord a Romaniei.
Arhitectura locuintelor este in general stabilita impreuna cu clientii firmei, insa Alfa Real Construct apeleaza deseori si la serviciile unui arhitect care colaboreaza cu societatea in cazul in care beneficiarii nu vin cu propriile planuri.
Principalele avantaje ale unei locuinte din lemn, sustine Stefan Minica, sunt timpul de executie mult redus in comparatie cu imobilele din zidarie sau beton, dar si confortul termic ridicat si chiar rezistenta mai mare la cutremure.
In 2007, anul in care a fost lansata pe piata, primii angajati ai firmei au fost cei doi asociati, insa forta de munca a Alfa Real Construct ar putea ajunge la 15 persoane in acest an, avand in vedere ca numarul muncitorilor variaza periodic, in functie de proiectele aflate in desfasurare.
Firma de constructii are sediul in Bucuresti, astfel ca preia comenzi in special din judetele apropiate, insa antreprenorul nu refuza si clientii din celelalte zone ale tarii.
 
Marja de profit intre 15 si 30%
Pentru 2009, Stefan Minica estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu cel putin 200%, fata de anul trecut, avand in vedere ca cererea de pe piata romaneasca de profil s-a majorat semnificativ in ultimele luni.
Firma a fost contactata recent de un dezvoltator imobiliar care are in plan un proiect rezidential compus din 35 de vile, un centru comercial si un hotel, care doreste sa ofere locuinte la preturi suficient de accesibile pentru a se califica in programul guvernamental "Prima casa".
Alfa Real Construct practica o marja de profit intre 15 si 30% din costurile totale ale constructiei, aceasta variind in functie de proiect si de dificultatea manoperei implicate. Liviu Pop este un alt intreprinzator care a decis sa se lanseze de mai multi ani pe piata romaneasca a constructiilor de locuinte din lemn.
Firma sa, Maritrans, si-a inceput activitatea in 2003, preluand initial proiecte din zonele apropiate Clujului, localitatea unde isi are sediul. "Am pornit de la un spatiu care avea camere de uscare de capacitate mare, astfel ca am fost motivat sa ma implic intr-o astfel de afacere", declara Pop, atunci in varsta de 38 de ani.
Firma clujeana este specializata in constructia de locuinte destinate zonelor cu o clima mai rece, datorita calitatilor termice ale lemnului, insa executa la comanda si cabane din lemn sau casute pentru camping.
Pretul unei locuinte din lemn cu o suprafata de aproximativ 70 de metri patrati ajunge in medie la circa 25.000 de euro, insa costurile variaza vizibil in functie de dificultatea proiectelor si de materialele utilizate. Calitatea structurii imobilului, a acoperisului, a tamplariei pentru geamuri, a usilor sau a diverselor finisaje exterioare si interioare este foarte imprortanta atunci cand se ia in calcul stabilirea pretului pentru o constructie.
 
Clienti din Franta si Italia
Maritrans nu este prezenta doar pe piata din Romania, ci recruteaza clienti si din Franta sau Italia, potrivit antreprenorului. Cel mai costisitor proiect pe care si-l aminteste Liviu Pop a fost o locuinta care s-a vandut cu aproape 66.000 de euro, aflata intr-o zona montana a Italiei.
Utilizarea unor esente rare de lemn si a unor ornamente speciale stratificate pentru finisare a facut ca pretul sa creasca de aproape trei ori, comparativ cu cel al unei locuinte obisnuite.
Constructia unei case din lemn prezinta multe avantaje, in opinia lui Liviu Pop. Printre cele mai importante se numara timpul redus de executie care poate atinge maximum 60 de zile in cazul unui proiect complex, daca se lucreaza cu mai multe echipe de muncitori.
"Costurile de constructie sunt si ele mult mai mici decat la casele din ciment, iar lemnul asigura un transfer termic mai eficient, asfel ca beneficiarul constructiei da mult mai putini bani la intretinere iarna", precizeaza antreprenorul.
Pe piata franceza si italiana, cererea pentru locuinte din lemn este mai mare in special in zonele montane si de podis inalt, deoarece exista regiuni care au traditie in constructia de astfel de case.
Proiectele din aceste zone includ uneori si elemente ornamentale traditionale, potrivit patronului Maritrans, care se plange ca in Romania "nu avem o cultura a lemnului asa dezvoltata cum o au germanii sau alti straini".
Firma de constructii a avut initial doar 3 angajati, insa in prezent a ajuns la 22 de angajati, investitiile totale in afacere, care includ achizitionarea spatiului de depozitare, a materialelor de constructie si a diverselor echipamente utilizate, ridicandu-se la aproape 500.000 de euro, din 2003 pana acum.
Liviu Pop estimeaza ca in 2009 cifra de afaceri a Maritrans se va mentine la acelasi nivel ca anul trecut, avand in vedere ca numarul angajatilor firmei a fost redus considerabil de la 33, la 22, iar activitatea este una cu specific sezonier, intensificandu-se pe perioada verii. Antreprenorul practica o marja de profit diferentiata, in functie de dificultatea proiectelor, dar si de clienti.
 
Alfa Real Construct
 
An lansare: 2007
Numar angajati: aproximativ 15
Costul unei locuinte de 100 de metri patrati: 35.000 de euro
Cifra de afaceri pentru 2009 ar putea creste cu 200%, fata de 2008
Marja de profit: 15-30%
 
Maritrans
 
An lansare: 2003
Numar angajati: 22
Costul unei locuinte de 70 de metri patrati: 25.000 de euro
Investitii totale: circa 500.000 de euro
Cea mai scumpa locuinta construita: 66.000 de euro