Verestoy merge pe mana lui Patriciu, cu investitii de 20 mil. lei in companiile grupului Rompetrol

Autor: Andrei Chirileasa 16.06.2009

Senatorul UDMR Attila Verestoy (foto) a cumparat de la inceputul anului circa 105 milioane de actiuni ale Rompetrol Rafinare (RRC), reprezentand 0,5% din capitalul companiei, pentru 3,16 mil. lei, si 4,37 milioane de actiuni Rompetrol Well Services (PTR), reprezentand 1,57% din capital, pentru 1,5 mil. lei, potrivit datelor din ultima declaratie de avere a senatorului, din data de 9 iunie.

Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services sunt singurele companii listate pe Bursa de la Bucuresti apartinand grupului Rompetrol, controlat de compania petroliera kazaha KazMunaiGaz si condus de omul de afaceri Dinu Patriciu.
In ultimii doi ani, Verestoy a investit 17,4 mil. lei in actiuni Rompetrol Rafinare, compania care detine rafinaria Petromidia, ajungand sa detina 1,68% din capitalul acesteia. Potrivit datelor disponibile in piata, singurul actionar minoritar care are o detinere mai mare este fondul de investitii Artio Global International Equity Fund (fostul Julius Baer), care detine 2,33% din capitalul Petromidia.
Verestoy a realizat in acest an achizitii de actiuni RRC la un pret mediu de 0,03 lei/actiune, potrivit calculelor ZF, pretul din piata fiind in prezent de 0,0425 lei/actiune. Anul trecut, el a cumparat 170 de milioane de actiuni RRC la 0,035 lei/actiune, care se adauga celor 80 de milioane de actiuni pe care le detinea la inceputul lui 2008, cumparate la un pret mediu de 0,104 lei/actiune.
Participatiile detinute la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services valoreaza in prezent 18,2 mil. lei, adica mai mult de jumatate din portofoliul de actiuni al senatorului, evaluat la 34 mil. lei, in timp ce costul total de achizitie este de circa 20,7 mil. lei.
 
Anul trecut a incasat 20 mil. lei pentru 5% din VEGA
Achizitiile realizate pe cele doua companii vin dupa ce in urma cu un an senatorul si-a vandut participatia de 5% detinuta la Rompetrol SA (VEGA) catre grupul Rompetrol, pentru circa 20 mil. lei (5,48 mil. euro), profitul obtinut din tranzactie fiind de aproape 10 mil. lei (2,7 mil. euro). Ulterior Rompetrol SA a fost delistata.
Rompetrol Rafinare a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri de pe Bursa in acest an, de 137%, pe fondul speculatiilor din piata conform carora actionarul majoritar, grupul KazMunaiGaz, ar putea fi obligat sa lanseze o oferta publica de preluare obligatorie pentru participatiile minoritare la un pret superior celui de pe Bursa. Pana in prezent, aceste speculatii nu s-au concretizat.
Pe de alta parte, Verestoy este investitor in Rompetrol Rafinare inca de la listarea companiei pe Bursa, in aprilie 2004. El a fost audiat in 2005 la Parchetul General in calitate de martor in dosarul Rompetrol, cerandu-i-se detalii in legatura cu primele achizitii de actiuni Rompetrol Rafinare, la fel ca si premierul de atunci Calin Popescu- Tariceanu. Dinu Patriciu si o serie de brokeri si membri ai CNVM au fost cercetati in acest dosar pentru infractiuni de manipulare a pietei de capital in legatura cu tranzactiile realizate la listarea RRC.
Firma de brokeraj controlata de Verestoy, Eastern Securities (fosta TVM), a fost implicata de asemenea in primele tranzactii cu actiuni Rompetrol. Eastern Securities a intermediat si ulterior tranzactii pentru grupul Rompetrol, pana in 2007 cand Patriciu a cumparat firma de brokeraj UniCredit Securities (actuala Fairwind Securities).
 
Portofoliul lui Verestoy a crescut cu 12 mil. lei in sase luni
Valoarea portofoliului detinut pe Bursa de senatorul UDMR era la 9 iunie de 34 mil. lei, fata de 22,2 mil. lei la 15 decembrie 2008, cand acesta si-a inceput noul mandat, rezultand astfel un castig de aproape 12 mil. lei.
Si structura portofoliului a cunoscut modificari in acest interval, Verestoy renuntand la participatiile pe care le avea la Ardaf, Oltchim, Turbomecanica si Vulcan, evaluate la cateva zeci de mii de lei. De asemenea, el a mai vandut o parte din actiunile detinute la producatorii de medicamente Antibiotice Iasi si Biofarm Bucuresti si si-a mai redus participatia la Transgaz Medias.
Pe partea de achizitii, pe langa RRC si PTR se numara si Alumil Ron Industry, dar si o serie de firme de pe RASDAQ, precum Electromagnetica, Matrita Odorhei si Protan Bucuresti.
Verestoy mai are circa 218.000 de lei investiti pe piata futures din Sibiu si a plasat in acest an 182.000 de lei in fondul OTP Comodis RO. El mai are plasamente de 1,75 mil. lei in fondurile administrate de Investica, firma pe care o controleaza, si 367.000 de lei in fondurile Raiffeisen.
Senatorul a mai realizat in acest an si un depozit de 800.000 de euro la OTP Bank Bucuresti si a contractat un credit de 300.000 de euro de la banca elvetiana Clariden. Averea sa cuprinde depozite bancare in valoare cumulata de peste 10 mil. euro.