BERD: Europa nu trebuie sa ascunda vulnerabilitatile creditorilor

Autor: Catalina Apostoiu 16.06.2009
Tarile europene ar trebui sa faca publice rezultatele testelor de stres de genul celor realizate in Statele Unite pentru a recladi increderea in sistem, a declarat economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), scrie agentia de presa Thomson Reuters.
„Exista necesitatea nu numai de a afla rezultatele, dar si de a le face publice, dupa cum s-a procedat in Statele Unite", a declarat economistul-sef al BERD Erik Berglof.
„Nu s-a realizat totul dupa cum mi-as fi dorit in SUA, insa aceste teste au adus o anumita stabilizare a sistemului bancar. Avem nevoie de acelasi lucru in Europa si trebuie sa facem rezultatele publice", a adaugat Berglof.
In luna mai, BERD si-a anuntat intentia de a investi peste 400 milioane de euro (555 milioane de dolari) in subsidiarele din Europa Centrala si de Est ale bancii italiene UniCredit in incercarea de a contribui la consolidarea sistemului bancar al regiunii. BERD a fost activa si in regiunea baltica, achizitionand o participatie de 25% in cadrul bancii letone Parex.
Opiniile lui Berglof au fost intarite de comisarul european pe probleme legate de concurenta Neelie Kroes, care a declarat ca simte ca increderea in sistemul bancar nu a fost restabilita inca. „Nu exista suficienti bancheri in care avem incredere si cred ca acest lucru este cauzat de faptul ca acestia sunt constienti ca ceva este in continuare in neregula in sistem. Avem nevoie ca sistemul sa functioneze din nou", a declarat Kroes.
Ministrii de finante din G8 au evitat luarea unui angajament de publicare a rezultatelor testelor de stres realizate in sectorul bancar in pofida apelurilor adresate Europei de a urma exemplul Americii in a publica rezultatele.
Statele Unite si Canada fac presiuni asupra europenilor in sensul publicarii mai multor detalii privitoare la situatia bancilor lor, insa nu s-a ajuns inca la un consens cu privire la cea mai buna metoda de publicare a rezultatelor testelor sau daca acestea ar trebui publicate. Testele sunt menite sa determine cat de pregatita este o banca sa faca fata unor teste majore.
Berglof a declarat ca dupa parerea sa sistemul bancar european s-a stabilizat in acest an. „Am fost extrem de ingrijorati la inceputul anului, insa situatia s-a stabilizat in urma interventiilor guvernamentale. In linii mari, situatia este mult mai buna acum comparativ cu ceea ce se intampla cu cateva luni in urma", a declarat economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.