Videanu aloca 100 mil. euro din privatizari retelelor Electrica

Autor: Roxana Petrescu 16.06.2009
Adriean Videanu, ministrul economiei, renunta la planurile de investitii pe care Electrica le avea in segmentul producerii de energie din banii obtinuti in special din privatizarea Electrica Muntenia Sud pentru ca sunt „anacronice" in contextul in care compania ar putea fi inclusa in cele doua structuri energetice gigantice pe care ministerul vrea sa le puna pe picioare pana la sfarsitul acestui an.
In schimb, Electrica va aloca 100 mil. euro, din cele 300 mil. euro pe care le mai are in conturi din privatizari pentru modernizarea retelelor de distributie. Electrica a incasat 395 mil. euro din vanzarea pachetului majoritar de actiuni de la Electrica Muntenia Sud catre italienii de la Enel, tranzactia totala fiind de 820 mil. euro. Initial, planurile de folosire pentru acesti bani vizau demararea unor proiecte de producere a energiei electrice, ceea ce ar fi transformat Electrica intr-un jucator integrat pe piata energiei. Cum compania ar putea fi divizata pentru introducerea acesteia in cele doua companii giganicet pe care Videanu vrea sa le puna pe picioare din activele de productie de energie, aceste planuri au fost sterse.
„Am aprobat un cuantum de peste 100 milioane euro din banii pe care Electrica ii avea din privatizari, pentru consolidarea infrastructurii de distributie a energiei. Mi s-a parut anacronic ca Electrica sa investeasca in productie", a afirmat Videanu, citat de Mediafax.
Electrica, detinuta de Ministerul Economiei, a anuntat anul trecut mai multe proiecte de producere a energiei in centrale eoliene si biomasa.
Cele doua companii pe care ministerul vrea sa le infiinteze au urmatoarea structura: din prima companie vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda, SNLO, jumatate din Electrica si doua hidrocentrale ale Hidroelectrica. A doua companie energetica va cuprinde ELCEN Bucuresti, termocentralele Deva si Paroseni, CNH, cealalta jumatate a Electrica, hidrocentralele Portile de Fier, precum si alte hidrocentrale. Totodata, din a doua companie energetica nationala va face parte si Romgaz, prin termocentrala de la Iernut.