"Regele cherestelei" s-a incarcat de Rompetrol

Autor: Andrei Chirileasa 16.06.2009

Senatorul UDMR Attila Verestoy, unul dintre cei mai bogati si mai influenti parlamentari romani, a cumparat in ultimul an si jumatate peste 1,2% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), compania grupului Rompetrol care opereaza rafinaria Petromidia, profitand de faptul ca pretul actiunilor era la pamant.

El a cumparat actiuni din piata la un pret mediu cuprins intre 0,03 si 0,035 lei, pentru ca intre timp actiunile sa urce la 0,0425 lei, pe fondul asteptarilor privind derularea unei oferte publice de preluare de catre actionarul majoritar. Verestoy, unul dintre apropiatii omului de afaceri Dinu Patriciu, care conduce grupul Rompetrol, a ajuns sa controleze 1,7% din Rompetrol Rafinare si 3,3% din Rompetrol Well Services, cele doua investitii reprezentand mai mult de jumatate din portofoliul sau pe Bursa. Supranumit "regele cherestelei" pentru afacerile pe care le deruleaza in industria lemnului, Verestoy detine un portofoliu pe Bursa evaluat la 34 mil. lei (8 mil. euro) si peste 10 mil. euro in depozite bancare si fonduri mutuale, potrivit ultimei declaratii de avere.
La inceputul lui 2008, Verestoy detinea un portofoliu pe Bursa de peste 23 mil. euro. El si-a vandut intre timp toate actiunile pe care le avea la SIF-uri, evaluate atunci la circa 10 mil. euro, precum si participatia de 5% din Rompetrol SA (VEGA), pentru care a incasat in iunie 2008 peste 5,4 mil. euro. Pe langa investitiile in Rompetrol Rafinare, senatorul UDMR detine si un pachet semnificativ de actiuni la Transgaz Medias.