Serifii pietelor financiare isi vor stabili singuri salariile

Autor: Roxana Daniela Pricop 17.06.2009
Guvernul a adoptat in secret un proiect de lege care va schimba complet supravegherea pietei de capital, a pensiilor private si a asigurarilor.


Un proiect de lege aprobat in secret de Guvern da mana libera autoritatilor de supraveghere ale pietelor financiare, CNVM, CSA si CSSPP, sa isi stabileasca nivelul salariilor fara a mai cere aprobarea Parlamentului. In plus, proiectul cere ca selectia conducerii acestor institutii sa se faca exclusiv pe calificari tehnice. Multi dintre conducatorii acestor institutii au calificari nefinanciare: ingineri, avocati sau ofiteri, fiind numiti pe criterii de influenta politica iar unii chiar de rudenie cu oameni puternici din partidele la guvernare.

Aceasta lege va permite celor trei Comisii, ai caror membri sunt printre cei mai bine platiti din sectorul public, cu indemnizatii lunare ce trec de 10.000 de euro, sa isi stabileasca pe cont propriu nivelul salariilor si indemnizatiilor.
Proiectul a fost transmis Parlamentului spre adoptare pana pe 30 iunie, potrivit unor surse din piata. "Acest proiect a fost intocmit impreuna cu Banca Mondiala si autoritatile de supraveghere ale sistemului financiar din Romania. Pana in prezent, nu am primit varianta proiectului de lege aprobata de Guvern", a spus Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM)-arbitrul pietei de capital. Purtatoarea de cuvant a Guvernului, Ioana Muntean, nu a oferit pana la inchiderea editiei nicio reactie cu privire la adoptarea acestui document.
Banca Mondiala a conditionat acordarea Imprumutului pentru Politici de Dezvoltare in valoare de un miliard de euro contractat de Romania in primavara acestui an de alinierea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) la nivelul de independenta si autonomie politica si financiara al Bancii Nationale a Romaniei. Astfel, pentru indeplinirea acestei conditii s-a agreat cu Banca Mondiala aprobarea de catre Parlament a unui proiect de lege privind independenta reglementatorilor din sectorul financiar", potrivit acelorasi surse.
Comisiile de supraveghere a pietei de capital, asigurarilor si pensiilor private nu vor mai fi subordonate Parlamentului, bugetele si rapoartele de activitate ale acestora urmand a fi doar dezbatute si nu aprobate de cele doua Camere, potrivit unui proiect de lege recent aprobat de Guvern.
Proiectul de lege a fost intocmit ca urmare a conditiilor impuse de Banca Mondiala (BM) pentru acordarea imprumutului pentru politici de dezvoltare in valoare de un miliard de euro contractat de Romania in primavara acestui an. Prin acest proiect, BM are in vedere alinierea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) la nivelul de independenta si autonomie politica si financiara al BNR.
Proiectul de lege aduce o serie de modificari privind modul de numire a comisarilor din cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Mai exact, comisiile din Camera Deputatilor si Senatului vor selectiona persoanele care candideaza pentru un loc in conducerea uneia dintre cele trei autoritati de reglementare dintr-o lista care contine un numar mai mare de candidati decat numarul locurilor disponibile. In prezent, nu exista aceasta obligativitate.
O alta modificare: membrii autoritatilor de reglementare, alesi pentru un mandat de cinci ani, au posibilitatea reinnoirii mandatului. In prezent, la CNVM fiecare membru poate fi reinvestit o singura data. De exemplu, presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, care se afla deja la al doilea mandat, poate ramane la conducerea comisiei pentru un al treilea mandat, ceea ce nu era posibil pana in prezent.
Daca in Ordonanta de Urgenta numarul 25 din 2005 privind statutul CNVM membrilor li se cere o experienta de minimum cinci ani "in specialitate", noul proiect de lege rezolva aceasta neclaritate mentionand ca membrii trebuie sa aiba "o experienta de minimum cinci ani in sectorul financiar".
Proiectul de lege mai spune ca actul prin care Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va aplica o sanctiune cu amenda va constitui titlu executoriu.
De asemenea, membrii autoritatilor de reglementare nu au voie sa fie membri de partid, deputati, senatori sau rude cu membri ai Guvernului, cu presedinti ai Camerelor Parlamentului, BNR sau alte autoritati de supraveghere.
 
 
Ce a cerut Banca Mondiala: