Marile puteri din Europa s-au impartit in doua tabere si ingreuneaza reglementarea pietelor financiare din UE

Autor: Catalina Apostoiu 18.06.2009
Marea Britanie, Franta si Germania sunt asteptate sa ajunga la un amplu acord cu privire la intarirea sistemului de reglementare a pietelor financiare din cadrul Uniunii Europene, in pofida rezervelor exprimate de oficialii britanici cu privire la puterile conferite autoritatilor UE, scrie Financial Times.
In cadrul summitului de doua zile din Bruxelles, liderii blocului de 27 de tari sunt asteptati sa aprobe un plan care vizeaza crearea a doua agentii, un consiliu european de monitorizare a riscurilor si un sistem de supraveghetori financiari, care sa tina sub observatie pietele bancara, de asigurari si instrumente financiare.
Obiectivul liderilor este acela de a actualiza o serie de aranjamente conform carora comitetele UE, alcatuite din supraveghetori nationali, joaca un rol pur consultativ si nu dispun de nicio putere de a crea si pune in aplicare reglementari la scara europeana.
Totusi, exista inca divergente intre Marea Britanie, pe de o parte, si Franta, Germania si majoritatea celorlalte guverne din UE de cealalta parte cu privire la intrebarea daca supraveghetorii de la nivel european ar trebui sa dispuna de puterea de a obliga un guvern sa recapitalizeze o banca aflata in impas cu fonduri ale contribuabililor.
Oficialii britanici crezusera ca au obtinut o concesie importanta saptamana trecuta in momentul in care ministrii de finante au emis o declaratie comuna in care se arata ca atributiile autoritatilor europene "nu ar trebui sa intre sub nicio forma in conflict cu responsabilitatile fiscale ale statelor membre".
Totusi, un comunicat care va fi prezentat in cadrul summitului de la Bruxelles nu include acest gen de limbaj, referindu-se doar la declaratia ministrilor de finante in termeni generali.
Conform diplomatilor Uniunii Europene, primul-ministru britanic Gordon Brown ar putea incerca sa modifice comunicatul respectiv pentru ca acesta sa reitereze in mod explicit faptul ca nicio autoritate a UE nu poate obliga un guvern sa-si impovareze contribuabilii cu costul salvarii unor banci.
Ministrul britanic ar putea pune de asemenea sub semnul intrebarii necesitatea ca Banca Centrala Europeana sa desemneze intotdeauna directorul agentiei de monitorizare a riscurilor, dupa cum prevad in prezent propunerile UE.
Un oficial guvernamental din Berlin a declarat ca Germania si Franta ar dori o claritate sporita in ceea ce priveste problemele de supraveghere, dar ca acestea sunt increzatoare ca vor ajunge la un acord cu oficialii londonezi.
Unii bancheri si brokeri din Londra au aratat guvernului britanic ca sectorul financiar al Marii Britanii ar fi afectat de orice masuri care ar permite autoritatilor din tari cu piete concurente sau cu piete financiare relativ subdezvoltate sa-si impuna conditiile in Marea Britanie.
Diplomatii UE au aratat insa ca statutul Londrei este recunoscut de capitalele europene si subminarea acestuia ar fi o nebunie.