Wall Street-ul decazut este luat cu asalt de bancile straine de investitii care au o oportunitate rara de a se intari pe piata americana

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 21.06.2009
Marile banci de investitii de pe Wall Street nu s-au confruntat niciodata pe propriul teren cu o provocare serioasa venita de peste hotare. Totusi, in conditiile in care industria bancara trece prin schimbari dramatice, rivalele din afara SUA castiga incet teren pe cele mai profitabile segmente ale sectorului financiar american.


Elvetienii, germanii, britanicii si japonezii castiga operatiuni de la bancile americane candva extrem de sigure pe ele listand companii, subscriind noi obligatiuni si oferind consultanta companiilor cu privire la fuziuni si achizitii. In plus, acestea angajeaza un numar tot mai mare din bancherii si traderii bancilor rivale pentru a-si intari cresterea, scrie The New York Times.
Iar, desi bancile americane detin inca suprematia, schimbarile recente, desi subtile, ridica unele semne de intrebare nelinistitoare, inclusiv marea intrebare: Ar putea bancile straine intr-o buna zi sa faca Wall Street-ului ceea ce Japonia a facut candva Detroitului? „Exista dovezi ca aceste banci au avansat foarte mult in ceea ce priveste cota de piata", a declarat Fiona Swaffield, analist in cadrul Execution, o firma de brokeraj cu sediul in Londra. „Problema este cat va dura aceasta situatie."
 
Elvetienii si germanii au esuat in trecut
In ultimul deceniu, cei mai puternici rivali straini au incercat sa-si devanseze competitorii americani, adesea cu rezultate mixte. Credit Suisse din Elvetia a incercat sa devina o putere mondiala in domeniul bancar, achizitionand banca americana de investitii Donaldson, Lufkin & Jenrette in anul 2000, insa fuziunea nu a functionat. Banca germana Deustche Bank a incercat sa realizeze acelasi lucru fuzionand in 1998 cu Bankers Trust si a intampinat probleme similare.
In acelasi timp, bancile straine au devenit din ce in ce mai agresive in activitati ca subscrierea de obligatiuni si actiuni. Cu zece ani in urma, de exemplu, numai o banca, Credit Suisse, era prezenta in top zece al celor mai mari cumparatori de obligatiuni.
In acest an, patru banci straine sunt in top. In acelasi fel, Barclays Capital, Deutsche Bank, Credit Suisse si UBS sunt prezente in top zece al consultantilor mondiali pe fuziuni si achizitii.
Cu un deceniu in urma, singura firma non-americana era Dresdner Kleinwort. Mai recent, bancile straine incearca sa profite de turbulentele din industria financiara. Prabusirea Bear Stearns si Lehman Brothers, doua dintre cele mai vechi nume de pe Wall Street, le-a oferit o rara oportunitate. La fel s-a intamplat si cu distragerile oferite de preluarea Merrill Lynch de Bank of America.
Intre timp, multe banci straine si-au intarit finantele la cererea autoritatilor, evitand in acelasi timp restrictiile si testele de stres la care au fost supuse multe rivale americane.
 
Reglementarea stricta impovareaza bancile americane
Si chiar in conditiile in care bancile americane incep sa-si revina, eforturile depuse de administratia Obama de a tine industria sub control ar putea modifica peisajul competitional in noi moduri, evolutie urmarita indeaproape de rivalele straine.
„Ce ma ingrijoreaza este avantajul competitional al bancilor straine fata de cele americane", spune Eugene Ludwig, fost oficial federal in administratia lui Bill Clinton, in prezent director al Promontory Financial Group, un grup de consultanta din Washington.
„Bancile straine opereaza in general in cadrul unor structuri de reglementare mai coerente comparativ cu bancile americane, aparand astfel dezechilibre pe care primele le pot exploata, in special intr-o perioada in care bancile americane opereaza sub o serie de constrangeri extraordinare."
In decursul celor noua luni care au trecut de cand a preluat operatiunile de baza ale Lehman, Barclays Capital, deja una dintre cele mai mari firme de risk management din Europa, a devenit una dintre cele mai importante firme pe pietele de capital.
Tranzactia a reprezentat o sansa rara pentru Robert E. Diamond, presedintele american al Barclays, de a devansa rivale ca Morgan Stanley. Din moment ce Barclays aproape si-a dublat forta de munca din SUA peste noapte achizitionand ce a ramas din Lehman, banca britanica a urcat pe locul doi in sectorul de operatiuni de subscriere de obligatiuni la nivel mondial.
Este numarul patru in America, cu aproape o zecime din piata, mai mult decat Goldman Sachs sau Morgan Stanley. In acest an numai, Barclays a oferit consultanta cu privire la fuziuni si achizitii in valoare de 90 de miliarde de dolari de aceasta parte a Atlanticului, mai mult decat Citigroup si egal cu Bank of America, desi mai putin decat cei mai puternici jucatori, JPMorgan si Goldman Sachs.