REPORTAJUL SAPTAMANII / Un scenarist roman la Hollywood

Autor: Alex Dima 23.06.2009

 

 
America, Holywood, celebritate. Trei cuvinte suficient de puternice pentru a alege emigratia. Chiar daca, la un moment dat, Romania te-a iubit cu pasiune. De aproape 20 de ani, actorul Tudor Petrut, alias Serban din filmul Liceenii (adversarul lui Stefan Banica Jr.), s-a instalat, cu casa, masa si talent, in patria filmului. A renuntat la actorie si s-a pus pe scris, desi e constient ca la Holywood probabilitatea de a vinde un scenariu e mai mica decat un castig la loterie. E optimist ca tot romanul si continua sa viseze la nume mari si la premii Oscar.
La sfarsitul anilor 80, Tudor Petrut era o vedeta de prima mana in Romania. Filmul Liceenii doborase toate recordurile. Dar Tudor Petrut a lasat totul si in 1990 a plecat in America. S-a stabilit la Los Angeles. Timp de cateva ore, Tudor ne-a fost ghid prin lumea lui, dar si prin lumea in care vrea sa patrunda. Deja a pus ochii pe o stea de pe celebrul Holywood Bulevard. Sustine ca a pastrat-o pentru el. Intre Gregory Peck si Stanley Kramer. "Sunt destul de bine asezat, chiar daca este penultima stea de pe bulevard."
Ne explica ce inseamna munca de scenarist, de unde iti iei subiectele, cum se ia pulsul strazii...
Pe malul Pacificului isi limpezeste gandurile si de multe ori se gandeste la Romania si la filmele sale.
Pana acum are patru scenarii scoase pe piata. E departe insa de a vinde unul. "E greu. Mai ales ca sunt strain. Daca vii in America dupa ce te-ai lansat, daca locuiesti aici, dar esti strain, sansele sunt extrem mai mici. Sunt in jur de trei sute de mii de scenarii pe piata in fiecare an. Se fac doua sute de filme de studio si foarte multe filme independente. Sansele de a vinde un scenariu din prima sunt mai mici decat de a castiga la loteria californiana. Statisticile le am de la sindicatul scenaristilor."
In cautarea inspiratiei uneori mai trage cu ochiul si la vilele bogatilor de pe dealul din apropiere. Acum lucreaza la un scenariu tipic american.
Pretul unui scenariu pleaca de la cateva zeci de mii de dolari si poate sa ajunga la zeci de milioane. "Scenariul merge la agent. Agentul meu merge la case de productie. In momentul in care e acceptat, cineva il citeste... Intotdeauna in faza incipienta, interesul este ca din aceasta poveste, din aceste hartii, din aceasta inlantuire de intamplari... sa iasa un film. Bun. Sau un story. O poveste care sa placa..."
Tudor Petrut este intodeauna pe strada. Aici isi gaseste inspiratie. Aici isi gaseste personajele.
Los Angelesul si orasele din jur sunt o adevarata rampa de lansare spre celebritate si multi vin aici sa-si incerce norocul. Chiar pe strada cineva te poate remarca si iti poate schimba viata.
Chiar daca vine rar in Romania, Tudor si-a creat in America o Romanie a lui. Cu ea petrece si vorbeste romaneste. Si dintre oamenii acestia se inspira si isi cauta personaje.
De aproape 20 de ani, romanul Tudor Petrut isi incearca norocul in patria filmului. A venit aici, a pus stapanire pe o stea si e hotarat sa ramana pana in ziua in care va fi a lui. "Este un loc in care se nasc vise. Se nasc si mor vise. Si ce e altceva Holywood-ul decat o uzina de vise? Visul tau? O parte din visul meu l-am implinit pentru ca baietii mei sunt mari... acum visul meu e sa fac un film."
Reportaj difuzat de Protv, in emisiunea Romania, te iubesc! din 17 mai 2009.