Piraeus majoreaza dobanzile la credite din cauza deprecierii garantiilor. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 25.06.2009

Piraeus, una dintre bancile cu o prezenta importanta pe zona de retail, le cere clientilor sa accepte o majorare a marjei proprii inclusa in costul creditelor imobiliare, in conditiile in care valoarea garantiilor detinute a scazut.

"Evolutia din ultima perioada a pietei imobiliare indica faptul ca valoarea proprietatilor a inregistrat o scadere semnificativa, asa cum rezulta si din reevaluarea pe care Piraeus Bank o realizeaza periodic pentru imobilele care constituie garantii ale creditelor din portofoliu. (....) Asadar, va propunem pastrarea nivelului actual al garantiilor si modificarea ratei dobanzii", potrivit scrisorii trimise de banca unui client. Piraeus cere astfel clientului sa accepte o majorare cu doua puncte procentuale a marjei care se adauga la indicatorul de baza pentru un credit in franci elvetieni.
Contractul incheiat cu clientii prevede ca situatia in care valoarea garantiilor scade sub valoarea creditului care trebuie rambursat este considerata "caz de neindeplinire" si da dreptul bancii sa solicite garantii suplimentare sau rambursarea imediata a diferentei neacoperite, potrivit scrisorii. "Este vorba de o reevaluare a garantiilor pe care le avem, in cadrul Basel II (acordul pentru reglementarea adecvarii capitalului, n. red.). Valoarea garantiilor scazand, banca trebuie sa aloce mai mult capital", a explicat Catalin Parvu, directorul general al Piraeus Bank.
Bancile sunt obligate prin reglementarile BNR sa aiba in vedere un raport de cel putin 133% intre valoarea garantiilor si valoarea creditului acordat. Atunci cand valoarea garantiilor scade sub cea a creditului care trebuie rambursat, expunerea este considerata mai riscanta si pentru diferenta trebuie sa aduca capitaluri suplimentare. Potrivit reglementarilor privind adecvarea capitalurilor, banca trebuie sa aiba fonduri proprii de cel putin 8% in raport cu expunerile asumate, ponderate cu coeficienti pentru riscul de nerambursare. Expunerea pe un credit imobiliar se diminueaza insa cu jumatate din valoarea garantiei, astfel ca si cerinta de capital este mai mica. In situatia in care creditul este mai mare decat valoarea garantiilor, diferenta este luata in calcul integral in cadrul cerintei de capital.
Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din BNR, nota inca din primavara ca bancile intarzie sa ajusteze valoarea garantiilor imobiliare detinute, mentinandu-le la valorile de anul trecut, desi preturile au scazut considerabil in aceasta perioada.