Vinterra: Valoarea companiei a scazut cu 10-20% in ultimul an

Autor: Ioana David 24.06.2009
Actionarii producatorului de vin Vinterra sunt dispusi sa accepte un pret cu 10-20% mai mic comparativ cu anul trecut pentru vanzarea companiei, proces care dureaza de mai bine de un an. „Nu am semnat nimic inca. Procesul s-a amanat", a spus Nicolae David, directorul general al Vinterra si unul dintre actionarii companiei.
Producatorul a terminat 2008 cu vanzari de circa 1 mil. euro, iar targetul pentru 2009 a fost stabilit la un nivel similar. Producatorul are in derulare un plan de reorganizare, dupa o perioada de insolventa generata de recolta slaba din 2005, care a afectat mai multe companii din industrie.
In cadrul companiei lucreaza circa 20 de oameni, putini fiind cei care au plecat din firma in urma reorganizarii.  Investitorul interesat negociaza achizitia unui pachet majoritar de actiuni. „Ne-am descurcat pentru ca unii dintre actionari ne-au finantat prin credite de mai multe sute de mii de euro", a mai spus David.
Vinterra este insa singurul jucator important de pe piata vinului care a intrat in insolventa, procese care de la inceputul anului sunt din ce in ce mai frecvente, in special in retail. Astfel, cativa furnizori au cerut insolventa companiilor Altex sau Flamingo, a distribuitorului Montero, in timp ce producatorul de sandviciuri Snack Attack se afla si el in reorganizare, dupa ce un fost furnizor de carne de pui i-a cerut insolventa.
Vinterra este activa pe piata vinului din anul 2000, si detine o suprafata de 240 de hectare in proprietate. Producatorul comercializeaza vinuri sub marcile Black Peak, Bucur Villa si Hariton.
Potrivit unei analize a ZF, pretul mediu al unui hectar de vita-de-vie este de 25.000 de euro, astfel ca la acest nivel proprietatea Vinterra ar fi evaluata la 6 mil. euro.
Potrivit datelor ZF, principalii producatori de vin de pe piata locala, cu afaceri de 180 mil. euro, exploateaza o suprafata de peste 10.000 de hectare de vita-de-vie evaluata la cel putin 300 mil. euro.
Vinterra, un jucator de talie mica pe piata vinului, este un joint-venture romano-olandez in care 71% din capital este detinut de GeoDev BV., in timp ce Nicolae David are un pachet minoritar de actiuni. Piata vinului este de aproximativ 500 mil. euro, iar cele mai mari companii sunt Murfatlar, Vincon, Cotnari, Recas, Halewood.