AVAS: Privatizarile s-au incheiat, incep nationalizarile

Autor: Roxana Pricop 25.06.2009
Numarul companiilor care se vor reintoarce in proprietatea statului va creste in perioada urmatoare, pentru ca multe dintre acestea au probleme in indeplinirea clauzelor postprivatizare, este de parere Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
„Ma astept ca rolul AVAS sa creasca in continuare pentru ca multe dintre companiile aflate in etapa de postprivatizare au probleme in a face fata clauzelor si, astfel, se vor intoarce in portofoliul statului. Din cele peste 3.700 de companii aflate in monitorizare, mai mult de 100 au notificat Autoritatea ca au probleme cu indeplinirea clauzelor de postprivatizare privind investitiile tehnologice si de mediu", a spus presedintele AVAS in cadrul unei dezbateri pe tema marilor privatizari organizate de Autoritate impreuna cu publicatia Financiarul.
La sfarsitul anului trecut, un numar de 3.834 de contracte de vanzare-cumparare actiuni, incheiate pentru aproape 3.400 de societati, se aflau sub monitorizarea AVAS, cele mai multe provenind din sectoarele agricol si industrial.
 
AVAS: Rodipet se intoarce la stat
„Avem deja pe rol un prim caz de revenire in proprietatea statului: Rodipet. Societatile cu probleme se pot reintoarce in portofoliul statului, fie prin rezilierea contractului de privatizare, fie prin executarea silita daca este vorba de neplata datoriilor si a penalitatilor", a continuat Ursache.
In primavara acestui an, AVAS a cerut desfiintarea contractului de privatizare a distribuitorului de presa Rodipet (azi Network Press Concept) ca urmare a nerespectarii obligatiilor investitionale de catre cumparator, firma Magnar Two.
AVAS a luat fiinta in urma cu cinci ani prin unificarea vechiului minister al privatizarii cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, si se ocupa, printre altele, de recuperarea creditelor neperformante de la Bancorex, Banca Agricola, si urmareste indeplinirea obligatiilor pe contractele de privatizare in curs, precum si despagubirea pagubitilor FNI. Din 1992 si pana la finalul anului trecut, AVAS a incheiat 11.613 de contracte de privatizare, cu un capital social vandut de aproape 9 mld. lei.
 
De acord cu amanarea listarii BCR
Una dintre cele mai mari privatizari din istoria AVAS este vanzarea Bancii Comerciale Romane catre grupul austriac Erste. Listarea BCR in 2009 este una dintre clauzele de privatizare, insa din cauza conditiilor nefavorabile din pietele de capital actionarii BCR au decis amanarea listarii pana in 2011. „Erste a solicitat AVAS un punct de vedere privind amanarea listarii BCR in 2010 sau 2011. Eu am fost de acord, luand in calcul actualele conditii din piata de capital", a spus Ursache.
Metodele de privatizare cele mai folosite de AVAS au fost negocierea directa si licitatia, si mai putin prin piata de capital. In intervalul cuprins intre 1992 si 2008, un numar de 445 de societati comerciale au fost privatizate prin intermediul pietei de capital.
„Pot spune ca procesul privatizarilor se incheie in 2009, dupa un numar record de peste 18.000 de procese in care a fost implicat statul, si dupa ce au fost executati silit peste 40.000 de debitori. Incepand de acum, rolul AVAS se schimba", a conchis Ursache.