Prima investitie de pe Bursa care garanteaza ca nu pierzi

Autor: Roxana Pricop 28.06.2009
Listarea fondului inchis de investitii OTP WiseRo, cu capital garantat, la finalul lunii august, va readuce pe Bursa investitorii care nu investesc de frica pierderilor inregistrate, este de parere Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.
"In aceste vremuri de criza, listarea unui fond cu capital garantat este lucrul de care Bursa are nevoie. Investitorii sunt in mare parte descumpaniti de scaderile actiunilor, si nu mai stiu in ce anume sa mai investeasca. Garantarea capitalului, asigurata de fondul OTP WiseRo, poate vindeca investitorii de aversiunea fata de risc si sa ii readuca in piata", a spus directorul general al Estinvest.
OTP WiseRo este administrat de societatea OTP Asset Management si are o durata de viata de trei ani. Fondul investeste intr-un instrument financiar derivat de tip index swap, ce are la baza indicele SGI Wise US Long/Short Vol Target - dezvoltat de Societe Generale Corporate & Investment Banking si calculat zilnic de Standard & Poor's.
Sumele atrase in urma ofertei publice de titluri sunt plasate in depozite bancare, pe intreaga durata de viata a fondului. Din dobanzile incasate, administratorul incheie un contract cu Societe Generale Corporate & Investment Banking pentru ca fondul sa beneficieze de randamentul indicelui SGI Wise US Long/Short Vol Target.
Indicele ce sta la baza fondului include o combinatie de pozitii long (de cumparare) si short (de vanzare) pe actiuni din componenta S&P500 (indicele celor mai mari si lichide 500 de companii americane listate). Pentru cele mai bune 10% din actiuni se initiaza pozitii "long", pentru a lua parte la cresterea de pret, iar pentru cele mai slabe 10% din actiuni se initiaza pozitii "short", pentru a castiga din scaderea de pret.
Principalele avantaje ale fondului constau in faptul ca ofera garantia ca investitorii nu isi vor pierde investitia initiala in fond, indiferent de evolutia pietelor financiare sau a pretului fondului la bursa, si ca permite acestora sa iasa din fond pentru a-si maximiza profitul.
Remunerarea investitorilor in fond este anuala, cand acestia primesc cote de participare la profitul fondului care pot lua valori de pana la 40% pe an din valoarea nominala a unitatilor detinute.
"La prima vedere, s-ar putea crede ca garantarea capitalului ii indeamna pe unii dintre investitori sa nu fie activi si sa astepte scadenta. Eu nu cred insa acest lucru. Daca piata este in crestere, investitorii pot iesi din fond pentru a-si maximiza profitul, sau pot reintra in fond la preturi mai mici daca piata este in scadere", a continuat Isac.
Astazi a inceput oferta publica de titluri, suma minima cu care un investitor poate participa fiind de 200 de lei. Pana pe 24 iulie, societatea de brokeraj Intercapital Invest si OTP Bank vor vinde unitatile de fond OTP Wise RO, valoarea totala a ofertei fiind de 30.000 de unitati, respectiv de 6 mil. lei. Pentru ca oferta sa fie incheiata cu succes, trebuie subscrise cel putin 20.000 de unitati.