Agricultura ne aduce o penalizare de 5,3 mil. euro de la CE

Autor: Cristina Stoian 28.06.2009
Romania a fost penalizata de Comisia Europeana (CE) cu 5,3 milioane de euro pentru intarzieri la platile directe in agricultura in perioada 16 octombrie 2008 - 30 martie 2009 si ar putea primi penalitati de 8,6 milioane de euro aferente platilor pe care trebuia sa le realizeze in intervalul1 iulie-15 octombrie 2008. Sanctiunea va fi aplicata pentru intarzierea platilor aferente anului 2007.
Se incearca negocierea reducerii penalizarii de 8,6 milioane de euro, dar suma de 5,3 mil. euro nu va putea fi modificata, spun reprezentantii APIA.
„Dupa 1 iulie 2008, valoarea penalitatilor percepute de CE este diferita in functie de perioada. In ce priveste a doua perioada, 16 octombrie 2008 - 30 martie 2009, este clar ca e vina tarii noastre ca nu s-au facut platile, asa ca CE nu ne va mai rambursa suma respectiva. In ce priveste suma de 8,6 milioane de euro, mai discutam, fiindca noi spunem ca nu din vina noastra nu s-au facut aceste plati", a declarat directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Daniel Constantin, citat de Mediafax. Sanctiunea nu reprezinta o amenda, adica o suma de bani pe care Romania trebuie sa o dea Comisiei Europene, ci imposibilitatea de a-si deconta banii acordati ca ajutoare pentru fermieri.
Platile directe in agricultura sunt sumele pe care fermierii le primesc de la stat si de la CE pentru suprafetele agricole detinute in proprietate sau in arenda.
Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu a primit noi informatii oficiale privind sanctiunile din partea CE.
„O sa vad daca la intoarcerea in Bucuresti, luni, o sa am si o scrisoare din partea Uniunii Europene sa spuna daca e vorba despre 5,8 milioane de euro, de 8,5 milioane de euro sau de alta suma si apoi vom trage concluzia. Oricum, o mentiune trebuie facuta, ca platim pentru ceea ce nu au facut cei care trebuiau sa faca lucrul acesta pana in anii precedenti, pana am preluat noi conducerea si am facut schimbarile respective", a spus Sarbu.
Ministrul a adaugat ca banii ar trebui recuperati de la persoanele vinovate.