Terenurile concesionate de la ADS: afacere de 1 mld. € sau pomana politica?

Autor: Cristina Stoian 28.06.2009
Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, a pus din nou pe tapet problema privatizarii Agentiei Domeniilor Statului (ADS), suprafetele concesionate de la ADS urmand sa fie cumparate prin negociere directa de catre fermieri. Proprietarii de terenuri spun ca miscarea nu este decat un „tun imobiliar". 
Chiar daca majoritatea fermierilor se plangeau ca nu pot obtine credite bancare din cauza ca nu au cu ce garanta, terenurile pe care activau nefiind in proprietate, majoritatea isi dau seama ca nu au cum sa plateasca statului atat de mult pentru suprafetele respective.
„Pentru cele 26 de hectare luciu de apa si 15.000 de metri patrati de pasune pe care activam, redeventele ajung la 1.300 de euro pe an. Sa il cumpar, am nevoie de 60.000 de euro, daca punem un pret mediu de 2.000 de euro la hectar, iar asta inseamna cifra noastra de afaceri pe 3 ani. Chiar si daca il putem cumpara in rate pe 10 ani, tot ar insemna 6.000 de euro pe an, adica de cinci ori mai mult decat redeventa", a declarat pentru ZF Sevastita Albastroiu, actionar al Catalina 93 Exim, care produce peste 50 de tone de peste langa Bucuresti, dar care are doar dreptul de folosinta al terenului pe care produce, pamantul de pe fundul baltii fiind concesionat pe 49 de ani de la ADS, iar terenul de incinta, inchiriat de la Piscicola Ilfov.
ADS detine peste 530.000 ha teren, care la un pret mediu de 2.000 de euro/ha ar insemna peste 1 mld. euro.
„Ca sa iei din patrimoniul statului aceste suprafete trebuie sa ai o baza legala, la fel si daca vrei sa desfiintezi ADS. Nu exista nicio lege in acest sens. ADS este aducatoare de venituri la stat, iar plasarea terenurilor la consiliile locale ar putea insemna trecerea lor din proprietate publica in proprietate privata si ulterior poate fi servita toata clientela politica", spune Culita Tarata, care are concesionata de la ADS o suprafata de 57.000 ha in Insula Mare a Brailei.Valoarea acesteia este de peste 100 mil. euro.
„Daca as vrea neaparat, bani s-ar gasi, pentru ca bancile imi cunosc compania, dar este posibil ca in cativa ani sa vina o alta guvernare si sa spuna ca nu s-a respectat legea. Decizia poate fi interpretata ca un tun imobiliar", crede el.
Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli, admite ca o decizie a vanzarii terenurilor prin negociere directa nu ar insemna o tranzactie la pretul real. „Unii vor lua cu un leu, altii cu 10, asa se face in negocierile directe", incheie Matei.