Trei antreprenori romani cu afaceri peste 500 mil. €

Autor: Mihaela Popescu 28.06.2009
Afacerile companiilor cu peste 500 mil. euro au avansat cu 10% in 2008. Datele centralizate de anuarul ZF „Cei mai mari jucatori din economie" arata si ca exista un deficit de antreprenori romani cu putere mare pe piata: din cele 36 de companii cu afaceri de peste 500 mil. euro, doar trei sunt controlate de romani: Arabesque, Interagro si Tiriac Holdings, ai caror proprietari sunt Cezar Rapotan, Ioan Niculaie si Ion Tiriac.
Nivelul investitiilor straine directe din 2008, care s-a apropiat de varful istoric de 9,1 mld. euro atins in 2006, arata ca gigantii europeni continua sa fie o amenintare puternica pentru afacerile locale. Sectoarele energiei, auto si telecom au dat cei mai multi miliardari in euro si in 2008, insa retailul alimentar vine puternic din urma.
Carrefour, cel mai mare operator de hipermarketuri, este singura companie nou intrata in clubul miliardarilor, iar din 2009 ar putea fi urmata de alti competitori - Real Hypermarket sau Kaufland.
„In clasamentul celor mai mari jucatori, companiile de retail de produse alimentare si bunuri de larg consum vor avea probabil cel mai putin de suferit de pe urma crizei la nivelul cifrei de afaceri. Chiar daca vanzarile anumitor magazine pot sa inregistreze scaderi (5-10% - n.r.), prin extinderea retelelor in teritoriu ele vor reusi totusi sa-si majoreze vanzarile la nivel de companie", prognozeaza Codrut Pascu de la Roland Berger.
Cresterile din auto si petrol au fost foarte mari la nivelul afacerilor, insa profiturile s-au injumatatit ori s-au transformat in pierderi.