Boc ii ameninta iar pe bancheri cu taxa „Robin Hood"

Autor: Alexandru Moise 28.06.2009
Premierul Emil Boc a reluat avertismentul la adresa bancilor care nu isi vor mentine liniile de finantare in Romania, aratand ca Guvernul poate aplica politici fiscale prin care si bancile sa „sufere" daca nu sunt solidare cu economia interna, dar adaugand ca spera sa nu fie nevoie de astfel de masuri.
„Speram ca bancile sa faca ceea ce trebuie intr-o perioada de criza, tinand cont de conditiile economiei romanesti. Nu avem un instrument direct de a da dispozitie bancilor, dar putem avea instrumente alternative prin care, la un moment dat, sa concepem o politica fiscala prin care si bancile pot suferi daca nu sunt solidare cu efortul pe care Guvernul si romanii il fac in fiecare zi, de a depasi aceasta perioada de criza. Stiti la ce ma refer, la celebrul «Robin Hood» (suprataxare - n.r.), dar sper sa nu fie cazul", a spus Boc.
El a reluat avertismentul la adresa bancilor in contextul in care a vorbit despre fermierii care nu pot accesa fonduri europene, deoarece nu au capacitatea de a asigura cofinantarea aferenta, in lipsa creditarii.
In luna mai, premierul Boc a afirmat ca Guvernul va introduce masuri dure, precum supraimpozitarea profiturilor obtinute de bancile straine, daca bancile straine prezente in Romania nu isi vor mentine liniile de finantare in tara si vor incalca astfel intelegerea convenita la Viena in luna martie.
Premierul a aratat atunci ca nu a primit semnale conform carora bancile nu si-ar mentine liniile de finantare, dar ca „multi au spus ca au asemenea temeri". El a apreciat ca procesul de creditare ar putea fi relansat incepand cu lunile iunie-iulie.