Paradoxul pietei romanesti: consumam mai multa bere decat apa

Autor: Mihaela Popescu 28.06.2009

Romanii consuma anual 60 de litri de apa minerala si 93 de litri de bere pe cap de locuitor, arata statisticile de la Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM) si de la Asociatia Berarii Romaniei.

Una dintre explicatii ar putea fi succesul inregistrat de berea la PET (sticla din plastic) in mediul rural, unde se consuma foarte putina apa minerala. "Romanii consuma, in general, putina apa minerala imbuteliata. In mediul rural exista diferente mari intre vanzarile de bere si cele de apa minerala pe cap de locuitor pentru ca oamenii beau apa din fantana", explica Marius Caluian, directorul general al companiei de cercetare de piata MEMRB.
De la introducerea acestuia pe piata, la sfarsitul anilor '90, PET-ul a revolutionat piata berii, datorita pretului mic. In prezent, acest ambalaj reprezinta aproape jumatate din consumul local de bere.
Un roman a cheltuit anul trecut, in medie, 75 de euro (aproape 280 de lei) pe bere si circa 14 euro (52 de lei) pe apa minerala, potrivit estimarilor ZF.
Romania se numara in prezent printre primele zece tari din Europa la consumul de bere pe cap de locuitor.
In schimb, suntem inca sub media consumului european de apa minerala, estimat intre 70-100 de litri pe cap de locuitor.
Din acest motiv, SNAM mizeaza pe crestere consumului de apa minerala in acest an, fiind prognozat un avans mai mare pentru apa plata, care inlocuieste tot mai mult in consum apa de la robinet.