Bani europeni pentru HR: 41 mil. euro sunt in conturile beneficiarilor

Autor: Adelina Mihai 30.06.2009
Companiile private, institutiile publice, ONG-urile si sindicatele au contractat 525 mil. euro din fondurile europene pentru resurse umane lansate anul trecut, ceea ce reprezinta mai putin de jumatate din bugetul de 1,2 mld. euro alocat Romaniei in 2008.
Suma care a intrat pana in luna mai a acestui an in contul beneficiarilor sub forma de prefinantari si rambursari este de doar 40,9 mil. euro, ceea ce reprezinta doar 3,4% din banii pe care Romania i-a avut la dispozitie anul trecut.
„Din 520 de proiecte aprobate din numarul total (2.842 de proiecte - n.r.) , pentru 304 au fost deja semnate contractele. Celelalte proiecte aprobate sunt in curs de contractare", potrivit reprezentantilor AMPOSDRU, autoritatea de management care gestioneaza banii europeni pentru HR.
 
750 de proiecte, in stand-by
Situatia referitoare la numarul exact al celor care vor primi fonduri europene pentru resurse umane nu este finalizata inca, desi au trecut peste sase luni de cand s-au depus ultimele proiecte pentru liniile de finantare din anul trecut. Majoritatea companiilor care au aplicat pentru finantare europeana pentru HR au inghetat sau si-au redus bugetele de training pentru acest an in asteptarea unui raspuns cu privire la evaluarea dosarelor.
Practic, aproximativ 750 din companiile si institutiile care au depus proiecte pentru finantare sunt inca in stand-by, pentru ca nu stiu inca daca proiectele le-au fost aprobate sau nu. „Pentru 749 de proiecte urmeaza sa fie finalizat raportul de evaluare", sustin oficialii AMPOSDRU. De asemenea, rezultatele furnizate de autoritatea de management arata ca aproape jumatate din proiectele depuse anul trecut (1.573) au fost respinse din cauza calitatii slabe sau pentru ca nu au indeplinit criteriile de eligibilitate. Rezultatele sunt optimiste pentru primele scheme de finantare de anul trecut, in conditiile in care rata de succes a proiectelor la nivel european nu depaseste 35%.
 
4,4 mil. euro pentru angajatii ANOFM
Unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene de anul trecut este Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care isi va instrui aproximativ 1.000 de angajati intr-un proiect care valoreaza 4,4 mil. euro. Totusi, de programe finantate din bani europeni vor beneficia toti cei 2.700 de angajati ai ANOFM, intrucat in cadrul programului care aloca fonduri europene pentru HR exista o axa consacrata exclusiv serviciului public de ocupare, ceea ce face din ANOFM singura institutie care indeplineste criteriile necesare pentru a fi beneficiar.