Vasile Lucut, proprietarul unui business de 90 mil. euro in mezeluri, isi face holding alimentar la Satu-Mare

Autor: Diana Tudor Stoica 29.06.2009
Vasile Lucut, proprietarul producatorului de mezeluri si conserve din carne Unicarm din Satu Mare care a rulat anul trecut afaceri de 90 de milioane de euro, este aproape de a finaliza investitii de 30 de milioane de euro pentru a intra pe piata lactatelor si a panificatiei si intentioneaza sa extinda si reteaua de magazine proprii.
„In prezent avem 27 de magazine in Satu Mare si judetele limitrofe, dar vrem sa mai deschidem anul acesta alte trei-cinci magazine, investitia necesara pentru fiecare unitate fiind intre doua si trei milioane de euro", a declarat Vasile Lucut, actionarul majoritar al Unicarm Satu Mare.
Lucut, 53 de ani, este un om de afaceri discret si unul dintre putinii proprietari ai unei afaceri din industria mezelurilor care a decis sa realizeze investitii semnificative in 2009 in dezvoltarea businessului, in conditiile in care majoritatea producatorilor au inghetat investitiile la inceputul acestui an. El a alocat peste 30 de milioane de euro in ultimele noua luni in constructia a patru noi fabrici - de lapte proaspat, lapte praf, inghetata si a unui centru de productie de panificatie, angajand peste 400 de persoane pentru aceste unitati de productie.
 
Bani de la BCR
„Aproximativ 70% din suma investita a fost obtinuta prin intermediul unui credit bancar de la BCR, iar restul investitiilor a provenit din fonduri proprii. Creditul l-am primit in doua transe, o parte in noiembrie anul trecut si o parte in mai", a spus Lucut.
El a adaugat ca cele aproximativ 20 de milioane de euro primite de la BCR au fost garantate cu active Unicarm. Vasile Lucut nu este singurul om de afaceri care a dorit sa isi extinda businessul de baza si in alte segmente de piata ale industriei alimentara. Radu Timis, proprietarul producatorului de mezeluri CrisTim, a anuntat de asemenea in anii precedenti ca intentioneaza sa investeasca intr-o fabrica de lactate si una de paine.
Omul de afaceri care conduce de mai multi ani un astfel de business in industria alimentara este Adrian Porumboiu, cel care prin intermediul grupului Racova din Vaslui controleaza atat businessul agricol, cat si o fabrica de lactate (Ilvas), o fabrica de paine (Mopan) si o fabrica de ulei (Ulerom).
Potrivit reprezentantului Unicarm, fabrica de panificatie, patiserie si cofetarie este operationala de doua luni, iar fabrica de lapte proaspat cu o capacitate de productie de 100.000 de litri pe zi va fi pusa in functiune saptamana aceasta.
 
Renunta la furnizori
Lucut spune ca a luat aceasta decizie tocmai pentru a sustine extinderea retelei de magazine proprii. „Pana la inceputul acestui an lucram cu 50 de furnizori de paine si 30 de furnizori de lapte, insa produsele pe care le primeam nu erau suficiente pentru a acoperi cererea", a afirmat Lucut.
Astfel, 40% din productia de mezeluri si conserve din carne si toata productia de paine Unicarm se comercializeaza in prezent prin intermediul lantului propriu de magazine. „Un procent semnificativ din productia de lactate va fi de asemenea distribuit prin lantul propriu de magazine insa vrem ca ulterior sa vindem produsele realizate pe acest segment si la nivel national", a adaugat proprietarul companiei care sustine ca atat produsele de panificatie, cat si lactatele vor fi comercializate sub brandul Unicarm. Cu toate acestea, omul de afaceri din Satu Mare spune ca asteapta scaderi ale vanzarilor la mai multe categorii de produse din portofoliu in cursul acestui an.
„Vanzarile au scazut deja odata cu puterea de cumparare a populatiei. In conditiile in care si vanzarile de paine au scazut nu pot decat sa ma astept in continuare la o diminuare a vanzarilor la mai multe categorii de alimente insa nimeni nu poate anticipa ce se va intampla", a mai spus Lucut.
Unicarm, companie infiintata in 1994 care va coordona din acest an cinci capacitati de productie situate in localitatea Vetis din judetul Satu Mare, a rulat anul trecut afaceri de aproximativ 90 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei. Potrivit datelor Ministerului de Finante, in 2007 Unicarm a inregistrat o cifra de afaceri de 78,9 mil. euro si profit de 2,7 mil. euro, cu peste 1.000 de angajati.