100 de companii ale AVAS cer ajutor de stat

Autor: Mihaela Popescu 30.06.2009
Aproximativ 100 de companii din portofoliul AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) cer ajutoare de stat sub diferite forme, pentru ca au fost afectate de criza, potrivit presedintelui institutiei, Mircea Ursache.
Pe lista acestor societati se numara combinatele Electroputere Craiova, Sidex, Oltchim Ramnicu-Valcea, Chimcomplex sau producatorul de hartie si carton ondulat Celrom Drobeta-Turnu-Severin. „Multe din aceste companii au intrat in dificultate in septembrie anul trecut din cauza crizei, iar acum sunt in incapacitatea de a-si plati salariatii si furnizorii", a declarat Ursache.
AVAS are in portofoliu, in total, circa 3.750 de companii. „Ministerul de Finante da banii pentru aceste ajutoare in limita bugetului sau. Sunt 30 de milioane de euro disponibile pentru schema de ajutor pentru salvarea companiilor de stat si 80 de milioane de euro pentru ajutoarele de restructurare a acestor societati", a mai spus Ursache.
In luna mai, bugetul alocat ajutoarelor de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii a fost suplimentat de la 5 mil. euro la 100 mil. euro pentru perioada 2009 - 2011, valoarea maxima a ajutorului acordat unei firme fiind de 200.000 de euro.
Ursache a mai precizat ca Oltchim asteapta inca avizul pentru un ajutor de stat sub forma de garantii pentru credite de peste 300 mil. euro. Alte companii care asteapta un aviz similar sunt Ford si Renault, pentru investitiile pe care le deruleaza la Craiova, respectiv Titu (Dambovita). Eximbank a aprobat deja acordarea unei garantii de 46 mil. euro pentru un imprumut pentru achizitia petrochimiei de la rafinaria Arpechim a Petrom.