Orange: Preluarea Zapp trebuie investigata de Concurenta. Romtelecom si Cosmote au o pozitie dominanta pe piata

Autor: Adrian Seceleanu 01.07.2009

Orange, numarul unu pe piata locala telecom, considera ca alipirea Zapp la grupul Romtelecom-Cosmote, care detine deja doua licente de comunicatii mobile, creeaza o pozitie dominanta pentru operatorii detinuti de OTE in Romania, care ar trebui investigata de Consiliul Concurentei.

"Observam ca aceasta miscare de consolidare a facut ca Grupul Romtelecom-Cosmote sa concentreze un numar semnificativ de resurse de spectru dintre care amintim ambele licente CDMA in Romania si licenta 3G”, a comentat achizitia Zapp de catre Cosmote Dorin Odiatiu, Marketing Director al Orange Romania.

„Acumularea acestui numar mare de licente va face ca Grupul Romtelecom-Cosmote sa detina pe langa pozitia dominanta pe care o are pe piata de acces fix (bucla locala) si o pozitie similara pe piata de acces mobil. Asteptam ca Autoritatea de Reglementare si Consiliul Concurentei sa rezolve cat mai curand atat situatia licentelor CDMA cat si a buclei locale," a adaugat oficialul Orange.

Orange, cel mai mare jucator de pe piata locala telecom din punct de vedere al veniturilor si al numarului de clienti, a solicitat de altfel public autoritatii de reglementare in domeniul telecom sa modifice regulile de acces la infrastructura Romtelecom. Orange urmareste sa ofere servicii de internet prin intermediul infrastructurii Romtelecom. Liniile de telefonie fixa ajung pana in casele a peste patru milioane locuinte si sedii de companii din Romania.

Vodafone, numarul doi pe piata locala telecom, si-a declarat de asemenea intentia de a furniza servicii telecom prin intermediul infrastructurii Romtlecom.