Tranzactia anului in telecom: Prin achizitia Zapp, Cosmote se pregateste de atac pe piata clientilor de business si internet mobil

Autor: Adrian Seceleanu 01.07.2009

Operatorul elen va plati peste 200 de milioane de euro pentru esecul de a obtine, in 2006, sub conducerea directorului executiv Nikolaos Tsolas, una dintre licentele 3G scoase la vanzare de statul roman. Cifrele publicate de Cosmote arata ca Zapp se afla in declin: in 2008 veniturile scazusera cu peste 30%, pana la 61 mil. euro.



Vanzarea Zapp, un subiect care este vehiculat pe piata de cativa ani, a fost parafata marti la Bucuresti, marcand astfel intrarea Zapp in clubul operatorilor 3G si esecul primului operator de comunicatii mobile din Romania.
Contractul a fost incheiat de directorul general al Cosmote, Michael Tsamaz, si de Nadim Akkawi, directorul financiar al grupului saudit Oger, proprietarul Telemobil.
"Intelegerea marcheaza un nou ciclu de crestere si extindere a bazei de clienti pentru Cosmote Romania, intrucat licentele 3G si CDMA, respectiv infrastructura (Zapp - n.r.) vor permite companiei sa ofere servicii de date si voce de ultima generatie in Romania. Pe una dintre cele mai competitive piete din Europa si la doar trei ani si jumatate de la infiintare, parcursul Cosmote arata ca se afla in pozitia de a beneficia din plin de noua investitie", a spus Tsamaz.
Citigroup Global Markets Limited (CITI) si NM Rotschild and Sons Limited au avut rolul de consultanti financiari ai Cosmote pentru tranzactie. Casa de avocatura a Cosmote a fost Lina&Guia.
Pentru Saudi Oger consultanta financiara a fost asigurata de BNP Paribas Fortis Londra in timp ce Norton Rose LLC Londra a asigurat consultanta juridica pentru tranzactie.
In 2008, veniturile Telemobil s-au ridicat la 61 milioane de euro, in timp ce portofoliul depasea 374.000 de abonati. Dintre acestia, 60.000 erau abonati exclusiv la serviciile de date ale companiei.
Reteaua 3G la 2100 MHz a Zapp are in prezent acoperire in 23 de orase din Romania. Compania detine si o licenta CDMA de 450 de MHz.
Achizitia este supusa aprobarii Consiliului Concurentei.
Cosmote Romania, al treilea mare operator de pe piata locala, a raportat, in primul trimestru, venituri in crestere cu 84,4%, la 98,1 milioane de euro, de la 53,2 mil. euro in perioada similara a anului trecut, respectiv un profit operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) de 13 milioane de euro. Numarul de clienti ai companiei a urcat cu 45,2% in perioada analizata, la 6,1 milioane de utilizatori, de la 4,2 milioane la 31 martie 2008 si, respectiv, 5,9 milioane la finele anului trecut.
Grupul elen OTE detine in Romania 54,01% din capitalul Romtelecom, restul titlurilor (45,99%) revenind Ministerului Comunicatiilor. Grupul mai controleaza operatorul de telefonie mobila Cosmote si reteaua de magazine IT&C Germanos.
Compania Telemobil este detinuta de Inquam Romania, societate inregistrata in Insulele Virgine ale Marii Britanii, care este proprietarul a 99,99% din titlurile operatorului roman.

Istoria unui esec

Care va fi impactul tranzactiei

Cosmote

Telemobil

RCS&RDS

Orange

Vodafone

Romtelecom