Isarescu: Nimeni nu vorbeste despre optimism, este recesiune

Autor: Claudia Medrega 01.07.2009

Economia a rezistat bine la ajustarea deficitului de cont curent, momentele de criza fiind depasite, insa bancile ar trebui sa reduca cat mai repede dobanzile la depozite si credite pentru relansarea creditarii, iar autoritatile trebuie sa dea posibilitatea economiei sa se recupereze dupa ajustare, potrivit guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu.



Cursul intre 4,1 si 4,3 lei/euro este stabil
O variatie a cotatiilor intre 4,1 si 4,3 lei pe euro inseamna un curs de schimb stabil, iar o fluctuatie de 5% nu are o semnificatie publica, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Din punctul de vedere al cursului de schimb suntem intr-o zona de sustenabilitate pe dinamica actuala. Nivelul este bun. O miscare de 5% nu are o semnificatie publica. De la 4,1 la 4,3 cursul este stabil. Miscarile in zona asta sunt benefice, ele sunt jocul pietei care compenseaza miscarile de capital", a spus Mugur Isarescu, referindu-se la evolutia cursului din ultima perioada. Isarescu a atentionat ca, in viitor, corelatia productivitate-salarii versus curs de schimb va fi esentiala pentru economia romaneasca.

Impotriva cresterii impozitelor importante
Gugernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca discutiile legate de majorarea unei taxe importante sunt "total neavenite", declarandu-se impotriva cresterii impozitelor. "Personal sunt impotriva oricaror majorari de taxe mari. Chiar discutarea este neavenita. Confuzam si mai mult o economie si o societate debusolata de atatea rapoarte negative. Nu se justifica nici macar o discutie de majorare de impozit mare", a spus Isarescu. Guvernatorul a precizat ca majorarea impozitelor nu va aduce niciun castig din punct de vedere al veniturilor, ci dimpotriva ar accentua scaderea incasarilor bugetare. "Un impozit mai mare pe o baza de impozitare mai mica va avea efecte negative".


Corectia deficitului extern este excesiva
Corectia deficitului extern este excesiva, iar daca estimarile conform carora acesta va cobori la 5-6% din PIB la sfarsitul anului sunt corecte, ajustarea pe care o va inregistra sectorul privat va fi dureroasa, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. "Dupa parerea mea, suntem intr-o corectie excesiva a deficitului de cont curent. Daca e adevarat ce spun colegii din Banca Nationala, ca se duce la finele anului la 5-6% din PIB, inseamna ca sectorul privat s-a corectat de la 8% la 0. De ce tipa sectorul privat? Corectia sectorului privat este enorma."In opinia guvernatorului BNR, corectia ar fi putut avea loc intr-o "situatie de optim", daca ar fi fost inceputa inainte de criza si ar fi fost instrumentata cum trebuie.
 

Corectia dobanzilor este necesara
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reluat criticile la adresa bancilor pentru ca mentin dobanzile la niveluri prea ridicate. "A vorbi de cerere de credite la dobanzile actuale este o aberatie. La dobanzile din prezent este normal sa nu existe cerere de credite." In ceea ce priveste dobanzile la depozite guvernatorul BNR a aratat ca ar trebui sa se plaseze sub rata de politica monetara, respectiv sub 9% pe an, in conditiile in care piata si-a revenit, iar bancile isi vor gasi necesarul de lichiditate pe termen scurt venind la BNR. "La dobanzi de 12% la depozite, cat dau bancile, si inflatie de 6% apare o rata reala de 6%. E un lux, ca sa fiu delicat. Nu-mi dau seama de ce bancile si-l permit", a spus Isarescu. El considera ca mecanismele de piata vor sanctiona foarte repede aceste distorsiuni, aceasta generozitate.

Este recesiune adevarata
Guvernatorul BNR a precizat ca economia a rezistat bine la ajustarea deficitului de cont curent si ca momentele de criza au fost depasite, punctand insa ca nimeni nu vorbeste de optimism, fiind "recesiune adevarata". "Noi suntem semnatarii acordului cu FMI cu prognoza de minus patru pentru acest an. Nimeni nu vorbeste despre optimism, este recesiune adevarata. Iesirile mele publice au aratat ca s-au depasit momentele cele mai grele".El a mentionat ca au fost depasite momentele de criza pe piata monetara, dobanzile revenind in apropierea dobanzii de politica monetara, dar si pe piata valutara. In opinia guvernatorului, autoritatile trebuie sa dea posibilitatea economiei sa se recupereze dupa ajustare, intrucat este importanta convalescenta.