STAMPE / Bal la Teatrul cel Mare

Autor: Emanuel Badescu 02.07.2009

Venirea principesei Elisabeta nu a semanat deloc cu a principesei Maria in privinta impactului asupra inaltei societati romane. Importul de obiceiuri mondene cu specific vest-european a ramas undeva pe drum.



Mai mult, Maria a introdus la Curte moda costumului popular romanesc, impunand doamnelor sa poarte, poate pentru prima data in istoria acestei natiuni, un costum imbracat doar de femeile „proaste", de taranci. Impunerea s-a facut prin exemplu personal. La serate, la balurile organizate in sala Teatrului cel Mare, in fata aparatului de fotografiat, principesa aparea in costume din diverse regiuni ale tarii si, privind din acest unghi, Sathmari i-a fost probabil un ghid erudit. Asa cum se precizeaza in scrisorile trimise de Carol Davilla acasa, la organizarea pavilionului Romaniei din cadrul Expozitiei Universale de la Viena, pictorul impresionase prin competenta in materie de etnografie nationala si prin abnegatie, muncind ca un rob in vreme ce altii se plimbau.

Banuiesc ca desenul acestui bal a fost executat de el nu dupa natura, ci dupa fotografie. Gestica, vivacitatea personajelor, realismul scenei s-ar fi obtinut cu dificultate dupa schite. Dar ce „sare in ochi" este costumatia nobilelor doamne, toate in costum „taranesc" purtat cam in sila, fara gratie. Ce-i drept, costumul nu se prea potrivea cu fracul barbatilor sau cu valsurile interpretate de orchestra maestrului Ludwig Wiest. Ocazia doamnelor de a fi – cateva ore - „vieneze" fusese ratata din start…
 
 
EMANUEL BADESCU (n. 25 august 1952) este bibliotecar in cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane. Licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti, a colaborat cu peste 1.000 articole la revistele "Formula AS", "Lumea Magazin", "Magazin Istoric" si la "Ziarul de Duminica". A publicat 1 Decembrie 1918 Alba Iulia – Bucureşti si Imnurile nationale la romani. Este şi coautor al volumelor Scurtă istorie a regalităţii in România, Nicolae Ionescu. Bucureştii de altădată, De la Vatican la Ierusalim, Conspiraţia securităţii, Bucurestii in imagini in vremea lui Carol I (volum premiat de Uniunea Scriitorilor).