Managementul investitiilor IT: solutii in timp de criza

Autor: Liviu Mihaileanu 02.07.2009

 

Colapsul unor companii precum Northern Rock (UK) sau Bear Stearns (SUA), dovedesc faptul ca profitabilitatea nu te poate apara de riscul de lichiditate; ambele companii au avut profit in trimestrul dinaintea disparitiei lor. In timpul crizelor financiare, riscurile au tendinta de a se influenta unele pe altele, cauzand prabusirea afacerii, eficientizarea managementului investitiilor fiind una dintre primele masuri preventive pentru asigurarea continuitatii afacerii.
Multe companii se vad in momentul de fata in imposibilitatea de a-si finanta investitiile bugetate. Altele vor constientiza, probabil prea tarziu, ca sume semnificative sunt blocate in mijloace fixe precum echipamente de productie sau echipamente IT. In acest context, controlul asupra lichiditatilor si, ca o consecinta, a serviciilor externalizate devine un pas esential pentru supravietuire.
Pericolul pentru companii in timp de criza este sa piarda din vedere perspectiva pe termen lung si sa se rezume strict la reducerea cos-turilor pentru eficientizarea financiara imediata.
Acest tip de comportament poate permite unei companii sa reziste pe termen scurt, insa pentru a depasi o perioada de criza care se poate extinde de-a lungul mai multor ani, acestea trebuie corelate cu eficientizarea operationala si strategica.
Eliminarea investitiilor IT fara discernamant este daunatoare, cu preponderenta in perioade economice critice.
Efectele se extind cu efect seismic asupra intregii companii, afectand, spre exemplu, timpul de raportare si de reconciliere a datelor dintre diferite sisteme in detrimentul analizei rezultatelor financiare sau perpetuarea unor procese ineficiente cu impact negativ asupra profitabilitatii zilnice. O abordare inteligenta va orienta optimizarea investitiilor IT in mod strategic, prin observarea atenta a beneficiilor, evitand pierderea capacitatii operationale si scaderea calitatii serviciilor si a produselor oferite.
Solutiile pe care companiile le-ar putea lua in considerare pentru depasirea acestui impas pot fi structurate astfel:
Un aspect demn de remarcat este faptul ca Romania ofera solutii competitive in livrarea proceselor externalizate si managementul costurilor, figurand pe locul 11 in lista locatiilor interesante pentru externalizarea serviciilor la nivel global, potrivit Black Book of Outsourcing 2008, cel mai important ghid al industriei serviciilor de externalizare, editat de compania Brown-Wilson Group.
In momentul de fata in Romania se manifesta o tendinta de corelare a costurilor salariale cu productivitatea muncii si implicit imbunatatirea raportului pret - performanta pentru serviciile oferite, comparativ cu anii trecuti.
Mai mult, forta de munca calificata este mai usor de gasit in contextul cresterii somajului, toate aceste elemente putand fi folosite ca instrumente de management atat specific pentru investitiile IT, cat si pentru optimizarea performantei companiei in ansamblul sau.
 
Liviu Mihaileanu este Senior Consultant in Departamentul de Consultanta pentru Optimizarea Performantei al PricewaterhouseCoopers Romania