Afacerile austriecilor de la VIG, lovite de cresterea cursului

Autor: Angela Placinta 05.07.2009

Cresterea subscrierilor VIG pe pietele din regiune va fi diminuata anul acesta de aprecierea euro, apreciaza analistii Erste Group. In schimb, pentru 2010 ei se asteapta la o apreciere a monedelor din Europa Centrala si de Est.



 
Afacerile austriecilor de la Vienna Insurance (VIG), cel mai mare grup de asigurari din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania, unde detine cinci companii de asigurari, vor fi lovite anul acesta de slabirea monedelor din regiune, care diminueaza sau chiar anuleaza cresterea primelor brute subscrise exprimata in euro, potrivit unui raport publicat recent de Erste Group.
In primul trimestru din acest an primele brute subscrise de VIG pe piata romaneasca - prin companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurari, BCR Viata si Omniasig Viata - au inregistrat un declin de 16,5%, pana la valoarea de 167,8 milioane de euro, arata datele grupului, una dintre cauze fiind deprecierea leului in raport cu moneda europeana. Cursul leu/euro a urcat in primele trei luni din acest an cu 16% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, in timp ce intreaga piata a asigurarilor a crescut cu numai 1,5% (exprimat in lei).
„Credem ca VIG va fi in continuare afectat de monedele slabe din Europa Centrala si de Est, in special de evolutia cursului de schimb de pe pietele importante: Cehia, Polonia si Romania. Primul trimestru a aratat deja ca miscarile adverse ale cursului de schimb au transformat cresterea subscrierilor din Polonia si Romania in scadere. Acest lucru s-ar putea repeta si in trimestrul al doilea", se precizeaza in raportul „Asigurarile: cand va reveni increderea?" al grupului austriac Erste. In Polonia, zlotul s-a depreciat in primul trimestru cu 26%, iar coroana ceha a scazut cu 8%.
Avand in vedere ca deprecierea monedelor din regiune fata de euro a continuat in trimestrul doi, analistii Erste se asteapta ca aceasta tendinta sa afecteze in continuare afacerile VIG. Leul s-a depreciat cu 15% in trimestrul doi fata de aceeasi perioada din 2008, zlotul polonez cu 30%, iar coroana ceha a scazut cu 7% fata de euro.
„Asadar, estimam ca veniturile din prime brute subscrise nu vor creste in trimestrul doi fata de aceeasi perioada a anului trecut. In trimestrul trei, situatia cursului de schimb s-ar putea deteriora chiar mai mult. Potrivit estimarilor noastre, cursul de schimb s-ar putea imbunatati in trimestrul al patrulea, iar in 2010 VIG probabil va beneficia de aprecierea monedelor din Europa Centrala si de Est", se arata in raport.
VIG a inregistrat o scadere a afacerilor in primul trimestru nu doar in Romania, ci si in Polonia (-17,8%), Turcia (-10,7%), Serbia (-8,9%), Liechtenstein (-80,8%) si Ucraina (-44,8%). Austrecii au inregistrat cresteri in Cehia (12,5%), Austria (2,4%), Slovacia (15,4%), Bulgaria (55,2%), Ungaria (48,7%), Germania (3,7%) si Croatia (17,7%).
Desi valoarea primelor brute subscrise de VIG va fi afectata de volatilitatea de pe pietele valutare din Europa Centrala si de Est, analistii grupului Erste considera ca impactul acestor factori asupra profitului net al grupului de asigurari nu va fi unul semnificativ, deoarece Vienna Insurance deruleaza operatiuni de hedging pentru castigurile subsidiarelor din regiune.
Erste, proprietarul BCR, aminteste in raport ca si rezultatele grupului concurent Uniqa - care detine pe piata locala Uniqa Asigurari (fosta Unita), Agras si 27% din actiunile Astra - au fost afectate, in primul trimestru, de fluctuatiile nefavorabile de pe pietele valutare din regiune.