P&G si Plastipak vin cu 75 mil. $ pana in 2011 la Urlati

Autor: Mihaela Popescu 05.07.2009
Gigantul din industria bunurilor de larg consum P&G si furnizorul sau de ambalaje Plastipak vor angaja circa 250 de persoane in prima faza a dezvoltarii unor noi fabrici la Urlati, judetul Prahova.
Cele doua companii planifica finalizarea unor investitii de peste 75 mil. dolari pana la sfarsitul anului viitor, in judetul Prahova.
Locul ales de P&G pentru constructia unei fabrici de sampoane si alte produse de ingrijire a parului in Romania, parcul industrial din Urlati, ar putea atrage investitii totale de 150-170 mil. dolari in urmatorii ani, potrivit datelor furnizate de P&G si de autoritatile locale. Pana la sfarsitul lui 2010 vor fi finalizate investitii de 50 mil. dolari in noua unitate P&G si 18-20 mil. euro (peste 25 mil. dolari) in prima fabrica Plastipak din Romania.
"Parcul industrial din Urlati este ocupat integral in acest moment de catre Procter & Gamble si Plastipak. Plastipak este in faza obtinerii autorizatiei de constructie pentru noua fabrica", a declarat Marian Machitescu, primarul orasului Urlati. El a precizat ca americanii de la Plastipak planifica investitii totale de 50 mil. euro in acest proiect, putand fi angajati 300-350 de oameni in cele doua faze de dezvoltare a noii fabrici.
 
Primul pas al Plastipak
Aceasta va fi prima fabrica a Plastipak in Romania si va produce ambalajele tuturor produselor de ingrijire a parului pe care P&G le va fabrica la Urlati. Machitescu a mai spus ca cei doi investitori au fost atrasi in Urlati datorita infrastructurii, fiind puse la dispozitia lor toate utilitatile necesare.
Viitoarele spatii de productie ale P&G si Plastipak fac parte din prelungirea Parcului Industrial din Ploiesti.
Investitiile celor doua companii americane vin intr-un context economic dificil la nivel international, pietele mari din Europa inregistrand un declin al vanzarilor de bunuri de larg consum din cauza crizei. Multe companii si-au amanat proiectele de investitii in capacitati suplimentare de productie pana la revenirea economiei. Anul trecut, mai multe multinationale din industria bunurilor de larg consum, printre care Colgate-Palmolive, Kraft sau Nestle, au decis sa inchida centre de productie din Romania si sa mute unitatile in alte state din estul Europei.
Procter & Gamble a demarat la inceputul anului constructia fabricii de sampoane si alte produse de ingrijire a parului din Urlati, unde vor fi fabricate branduri precum Head& Shoulders, Pantene sau Wash&Go pentru mai multe piete din Balcani, inclusiv Romania.
 
Isi dubleaza numarul de angajati anul acesta
Compania a recrutat pana acum aproximativ 50 de persoane pentru aceasta unitate, urmand ca pana la finele lui 2009 proiectul sa aiba alocati 100-120 de angajati in total.
La nivel local, P&G este cel mai mare jucator din industria bunurilor de larg consum nealimentare, cu vanzari anuale de peste 300 mil. euro. Compania detine in prezent o singura fabrica in Romania, la Timisoara, unde sunt produsi detergentii Ariel Tide, Bonux sau inalbitorul Ace. Aceasta a fost achizitionata de la stat in anul 1995.
Furnizorul sau de ambalaje Plastipak ar putea incepe lucrarile de constructie a fabricii din Urlati tot in 2009.
 
Ce planuri au pentru Urlati :