Este chiar hilar: UE nu vrea recapitalizarea CEC pentru ca banca nu are probleme. Cum comentati?

Autor: Razvan Voican 05.07.2009

Vestul si-a salvat bancile cu miliarde de euro, dar CEC Bank nu poate fi capitalizata tocmai pentru ca nu are probleme.



Guvernul nu reuseste sa obtina acordul Comisiei Europene pentru majorarea capitalului social al CEC dupa aproape jumatate de an de cand a anuntat aceasta masura, rastimp in care statele occidentale au pompat sume uriase in banci ajunse pe marginea prapastiei.

Care este „vina" CEC-ului? Ca nu are probleme de solvabilitate sau de lichiditate care sa impuna suplimentarea capitalului asa cum se intampla in cazul unor filiale de banci straine. CEC are nevoie de capital pentru a putea extinde creditarea, mai ales pe segmentul IMM, autoritatile pedaland toata primavara pe aceasta „solutie" de relansare a creditului, desi banca are o cota de piata de doar 4,3%.
Bucurestiul s-a impotmolit in discutiile cu Bruxellesul pe tema ajutorului de stat pe care l-ar constitui o asemenea operatiune, desi statul este unicul actionar al CEC, fiind indreptatit sa sustina banca asa cum o fac si actionarii privati straini cu filialele locale. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, afirma ca nu s-a ajuns nici macar la o intelegere informala cu Comisia, promitand „intensificarea eforturilor" pentru identificarea unei solutii. Abia ulterior Comisia ar urma sa fie notificata oficial.
Sebastian Vladescu, fost ministru al finantelor si pana luna trecuta membru in Consiliul de Administratie al CEC, considera ca Guvernul „ar trebui sa puna Comisia in fata faptului implinit". La sfarsitul lui 2006, pe vremea cand era ministru, Vladescu a aprobat injectarea a circa 150 mil. euro in capitalul bancii, fara ca operatiunea sa fie respinsa pe considerente de competitie.
„S-a facut «testul investitorului responsabil» si a fost evident - asa cum este si acum - ca Ministerul Finantelor ca proprietar este indreptatit sa sustina banca daca doreste. In prezent CEC este subcapitalizata fata de dimensiunea pietei si trebuie marit capitalul fara discutie. Daca apoi Comisia va considera ca este ajutor de stat, noi putem face contestatie pana lamurim problema, insa nu este cazul sa mai pierdem timpul."
In contextul crizei financiare internationale, Comisia Europeana a ajuns in situatia bizara de a accepta ajutoare de stat in regim de urgenta si cu derogari importante de la reglementari pentru bancile care intra in dificultate, dar iata ca nu permite majorari de capital cu bani de la stat pentru banci sanatoase, asa cum este CEC, si care pot contribui la atenuarea efectelor crizei. Totusi, exista precedentul operatiunii de majorare a capitalului de la sfarsitul lui 2006. De altfel, Guvernul a redus recent suma alocata de la 900 mil. lei la 795 mil. lei, diferenta fiind alocata pentru capitalizarea Fondului de Contragarantare pentru IMM.
Finantele au decis luna trecuta inlocuirea membrilor Consiliului de Administratie numiti in timpul fostului guvern, insa Radu Ghetea a fost pastrat in functia de presedinte, in ciuda zvonurilor privind intentia PSD de a-l schimba. Surse oficiale au declarat pentru ZF ca din noul Consiliu face parte si Enache Jiru, care era indicat inca din iarna drept candidat al PSD pentru functia de presedinte al CEC, insa BNR nu a acceptat schimbarea lui Ghetea.
 
VIDEO ZF pe www.zf.ro
Vedeti ce spune redactorul-sef al ZF, Sorin Paslaru, despre faptul ca CEC nu primeste aprobare pentru capitalizare, dar marile banci straine au fost salvate de propriile state peste noapte cu injectii masive de capital.