FMI va revizui estimarea privind scaderea economiei romanesti de la 4,1% la 7-8% - surse

Ziarul Financiar 06.07.2009

FMI lucreaza la un nou cadru macroeconomic pentru Romania, in contextul primei evaluari de la inceputul lunii august a acordului stand-by, care anticipeaza, printre altele, accentuarea scaderii economice in acest an de la 4,1%, prognoza actuala, la 7-8%, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Conform surselor, "In prezent, Fondul Monetar International (FMI) lucreaza la noul cadru macroeconomic al Romaniei, in contextul primei evaluari asupra acordului stand-by, de la inceputul lunii august. Noua prognoza de scadere economica luata in calcul in noul cadru se situeaza intre 7% si 8%. Cei de la FMI nu au stabilit inca o cifra exacta deoarece asteapta anumite date despre evolutia economiei in trimestrul doi, insa din informatiile culese pana acum, noua estimare a PIB va fi situata in acest interval. Cel mai probabil si ceilalti indicatori macroeconomici vor fi modificati, insa in ceea ce priveste deficitul de cont curent si inflatia, ajustarea se va face in jos”.

Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa unii economisti sunt de parere ca PIB-ul ar putea inregistra niveluri si mai scazute in trimestrele urmatoare.

Viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu declara in luna iunie ca punctul cel mai de jos al recesiunii va fi atins in trimestrul trei, in contextul in care exista o “aplecare in jos” a creditelor noi acordate companiilor.