Iau bani europeni pentru a creste productia de prajituri ambalate de la 3 la 12 tone

Autor: Adriana Rosoga 06.07.2009

 

Devalorizarea leului in raport cu moneda europeana a scos suplimentar din buzunarul firmelor care au aplicat anul trecut pentru fonduri europene cateva zeci de mii de euro.

Este si cazul firmei Natural din Slatina care produce si comercializeaza angro produse de patiserie si cofetarie pentru piata interna. Firma a depus anul trecut in martie un proiect prin care a cerut de la UE circa 400.000 de euro pentru a achizitiona utilaje performante, care sa-i permita cresterea capacitatii de productie de patru ori.
In prezent, capacitatea de productie a companiei este de 3-4 tone pe zi, iar productia se realizeaza intr-o hala cu o suprafata de 1.500 metri patrati. "La nivel de companie aveam anul trecut realizat un proiect de investitii care a coincis cu lansarea apelurilor de proiecte pentru accesarea fondurilor europene. Ne-am gandit ca este o oportunitate sa luam bani de la UE pentru aceste investitii si am apelat la o firma de consultanta pentru ca dimensiunea proiectului este mare si nu a fost chiar atat de usor de realizat proiectul", spune Florina Popescu, directorul companiei Natural Slatina.
Proiectul depus de firma Natural pentru Schema de ajutor de stat XS13/2008, aferenta Masurii 123 din FEADR (Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala), si care se numeste "Produse de patiserie si cofetarie la cele mai inalte standarde", are o valoare eligibila de 812.000 de euro. "Partea de co-finantare a ajuns de la 50% la 58%, datorita diferentelor de curs valutar. Am avut proiectul calculat anul trecut la un curs de 3,5 lei si acum il calculam la 4,2 lei", precizeaza Popescu.
Firma nu a primit pana in acest moment bani de la UE, aflandu-se in faza de semnare a contractului cu bancile pentru partea de co-finantare si achizitionarea utilajelor.
Ea mentioneaza ca sumele au fost solicitate pentru o noua linie completa de productie a produselor de patiserie si cofetarie necesara in cadrul sectiei de produse ambalate cu termen mare de valabilitate - 75% dintre utilaje vor fi achizitionate din Italia, 10% din Romania si restul din Germania. Aceste utilaje ne vor permite sa crestem capacitatea de producite de patru ori, la 12-13 tone in medie pe zi, si productivitatea muncii de sase ori. Suntem in prezent in stadiul de a semna contractul cu banca, iar termenul de implementare este pana in octombrie", spune directorul Natural.
Firma produce in prezent prajituri de casa si patiserie, iar pentru fiecare gama exista 25 de sortimente. "Vom extinde inclusiv gama de produse in urma implementarii proiectului. Vrem sa mai investim separat de acest proiect, din fonduri proprii, in depozite noi si in extinderea halei. Avem in acest moment 102 angajati si in urma implementarii proiectului vom mai angaja 20-25 de oameni", spune Popescu.
Firma Natural a fost infiintata in 1991, iar orientarea spre activitatea de cofetarie-pa­ti­serie s-a dezvoltat incepand cu anul 2000. Din 2006 firma a inceput sa distribuie produse la nivel national.
"Pentru moment distribuim produsele doar in tara, deoarece nu avem capacitate de productie atat de mare cat sa exportam. Dupa ce vom realiza investitiile din fonduri europene ne vom orienta si catre export", explica Popescu.
Anul trecut, compania Natural a inre­gistrat o cifra de afaceri de 8,2 mil. lei (circa 2,2 mil. euro), iar pentru acest an estimeaza venituri de circa 10 mil. lei (2,3 mil. euro).
Pentru un proiect in cadrul Masurii 123 din FEADR, valoarea maxima a unui proiect este de 3 mil. euro, din care sprijinul neram­bursabil de la UE poate acoperi jumatate din valoarea eligibila a cheltuielilor.