Delphi nu mai concediaza pentru ca au aparut comenzi

Autor: Alexandru Anghel 07.07.2009

 

Producatorul de componente auto Delphi, care are trei fabrici in Romania, spune ca nu a concediat angajati in prima jumatate a anului, iar pana la finalul verii disponibilizarile nu intra in programul companiei, singurele masuri adoptate fiind de a nu mai face angajari pentru posturile ramase libere in urma plecarilor voluntare.
„Schimbarile care au avut loc de la inceputul anului sunt rezultatul «turnoverului» natural de personal, oameni care au plecat din companie, dar ale caror posturi nu au mai fost completate", a declarat Agnieszka Przymusinska, directorul de relatii publice al Deplhi.
Astfel, numarul de angajati ai Delphi s-a redus de la 7.400 de oameni la 6.500 de oameni, in fabricile din Sannicolau Mare si Ineu, care produc seturi electrice pentru automobile, componente si cablaje.
Compania a renuntat insa la 2.600 de angajati in cursul anului trecut, dupa ce a finalizat etapele de start pentru productia aferenta unor noi clienti. Dupa ce fluxul productiei noilor contracte a fost stabilizat, personalul angajat pe perioada determinata nu a mai fost necesar, potrivit reprezentantilor Delphi.
In luna mai insa, Delphi a notificat Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca cu privire la ajustarea numarului angajatilor.
In luna iunie urmau sa fie concediati 344 de oameni, iar in iulie 380 de oameni.
„Pentru a respecta Codul muncii, la inceputul lunii mai am informat biroul local de ocupare a fortei de munca in legatura cu urmatoarele disponibilizari si am indicat numarul maxim de oameni care ar putea fi afectati in cele doua fabrici", au spus reprezentantii Delphi.
Potrivit aceleiasi surse, Delphi reevalueaza nevoia de restructurare in fabricile locale in urma inceperii unui program de pregatire pentru fabricarea de componente pentru un nou client.
„Delphi nu a inceput nicio restructurare inca. In plus, pentru urmatoarele doua luni nu sunt programate concedieri", a spus Przymusinska. Ea a adaugat ca ajustarile de personal, daca vor fi necesare, vor fi realizate prin neinlocuirea persoanelor care pleaca, iar un plan de restructurare ar putea fi pus la punct in cazul in care fluctuatiile din programul de productie se vor accentua.
Compania opereaza prima fabrica, din Sannicolau Mare, din anul 1997, iar cea de-a doua unitate, din Ineu, a fost construita in 2004.
Producatorul Delphi este prezent in Romania si prin divizia Diesel, care spre finalul anului urmeaza sa inceapa productia pe scara larga la fabrica de sisteme de injectie din Iasi, care se afla acum in constructie.
 
Delphi Diesel Iasi