Povestea unui esec: Curiero, la un pas de faliment. Cum a ajuns un business de 25 mil. euro si 1.300 de angajati sa iasa de pe piata

Autor: Mirabela Tiron 09.07.2009

Zece firme cer de la inceputul acestui an insolventa companiei Curiero, una dintre firmele care s-au aflat anul trecut in centrul mai multor discutii de vanzare, care s-au dovedit in final a fi doar un balon de sapun, in conditiile in care toti cei implicati in afacerea Curiero vorbesc de esecul acestui brand.



Intrarea in insolventa a companiei de curierat a fost ceruta de firmele partenere inca de la sfarsitul anului 2006, arata datele de pe site-ul Tribunalului Bucuresti.
„Curiero era intr-o faza avansata de insolventa si nu am reusit sa preluam activitatea asa cum ne-am fi dorit si nici sa o salvam de la faliment, cu toate ca am pompat in ea peste 1,5 milioane de euro", a spus Octavian Radu, proprietarul grupului RTC Holding, care anunta in iunie anul trecut ca a semnat o tranzactie cu Curiero pentru a intari divizia de logistica a grupului, TCE Logistica.
Curiero, unul dintre jucatorii importanti din curierat, rula in 2007 afaceri de 14,5 milioane de euro, cu 84% mai mari decat anul anterior si estima pentru 2008 pana la 25 de milioane de euro, potrivit declaratiilor presedintelui Curiero, Bogdan Carcu. Datele financiare oficiale ale companiei nu sunt disponibile pe site-ul Ministerului de Finante.
Pe de alta parte, Bogdan Carcu sustinea la momentul incheierii tranzactiei dintre Octavian Radu si actionarii Curiero ca „este o miscare strategica, o mutare care ne va aduce pozitia de lider in urmatorii doi ani".

Doar un pas intre tinta de a fi lider si esec
„Fosta firma Curiero, careia i-am schimbat numele in Letter Express, este in insolventa acum si va intra cel mai probabil in faliment. Angajatii si masinile au fost mutate pe firma TCE Logistica, nu s-a mai realizat fuziunea si practic firma a fost lasata sa se „stinga", a spus Bogdan Carcu, presedintele Curiero si fondatorul companiei in anul 2003.
Pe de alta parte, Octavian Radu sustine ca „lucrurile sunt cu adevarat foarte complicate".
Peste perioada de „tranzitie", de incercare de fuziune a celor doua companii, din pacate, s-a mai suprapus in final si criza economica, apreciaza el.
„Am platit o suma pentru Curiero, dar nu am obtinut ceea ce ma asteptam, din multiple motive. O perioada destul de lunga nu am putut sa actionam (cat timp am asteptat aprobarea Consiliului Concurentei), timp in care toti concurentii „ciuguleau" din Curiero", a precizat Octavian Radu.
Proprietarul grupului RTC a mai spus ca suma de bani de care avea nevoie Curiero pentru a supravietui a fost de doua ori mai mare fata de cea la care se astepta, respectiv
3 milioane de euro.
Desi TCE Logistica a luat „nenumarate obligatii de la Curiero", clientii firmei de curierat au fost preluati intr-o masura mai mare de catre concurenta, in special de o firma noua, „intesata de fosti angajati ai Curiero".
Octavian Radu explica faptul ca „intr-o concurenta acerba, cum este cea din curierat, se merge pe preturi foarte mici care duc in final la inevitabil, adica la faliment", exemplificand cu firmele Roexpress, Coletex sau Rocourier care au intrat in faliment.
Radu sustine ca „noi nu putem sa practicam preturi sub costuri, de aceea supravietuim, dar nu este usor cand clientii sunt momiti la preturi anormal de mici".

„Reteta" esecului
Proprietarul RTC arata ca falimentul firmelor de curierat a urmat aceeasi „reteta": in conditiile in care exista costuri fixe mari obligatorii (statii in toate judetele, hub central, rute in toata tara), firmele de curierat au nevoie de un nivel minim de volume ca sa isi acopere aceste costuri. „Start-up-ul se facea relativ usor, tinand cont de apetitul firmelor de leasing de a da oricui masini. Vazandu-se, deci, cu multe masini, oameni si statii, incepe bataia pe clienti cu orice pret. Pierderile se acumuleaza, pana crapa undeva", a explicat Octavian Radu. Partenerii de afaceri ai Curiero, care prestau servicii de transport in diferite zone ale tarii, sustin ca firma de curierat nu si-a platit datoriile.
„Curiero are datorii de 120.000 de lei (29.000 de euro) la noi. Nu s-au mai efectuat plati de cand firma a fost preluata. Am lucrat timp de trei ani cu aceasta firma de curierat, iar problemele au aparut anul trecut", a declarat Andrei Marinescu, reprezentantul companiei Amc Logistic.
Si compania Alessia Logistic spune ca are de recuperat 300.000 de lei (70.000 de euro) de la Curiero.
In replica la acuzatiile aduse firmei Curiero, Bogdan Carcu a spus ca este adevarat ca firma mai are datorii la partenerii de afaceri. „Se faceau eforturi pentru a plati aceste datorii partenerilor, care nu cred ca trebuia sa ceara insolventa companiei. Nu am avut nicio intentie sa pacalim pe cineva. Acum nu stiu de unde li se vor plati acesti bani. Creditorii nu au avut rabdare", a spus el.
Un alt exemplu de antreprenor care asteapta bani de la Curiero este Sorin Parvulescu, administratorul companiei Sprinter Curier, care a prestat servicii de transport pe Valea Prahovei pentru Curiero timp de doi ani de zile. Parvulescu a spus ca trebuie sa mai recupereze de la Curiero 20.300 de ron (4.900 de euro).
„Am cerut intrarea in insolventa a companiei Curiero anul acesta pentru a ne recupera sumele ce nu ne-au fost platite. Am reusit sa recuperam 90.000 de lei (21.000 de euro) de la TCE Curiero", a declarat el. Legat de acest caz, Carcu a spus ca nu isi aminteste sa fi lucrat cu aceasta firma.
Cel mai cunoscut caz in care a fost ceruta intrarera in insolventa a companiei de curierat este cel de la sfarsitul anului 2007, cand compania Valtrans, care efectua servicii de transport intern de marfa pentru Curiero, cerea intrarea in insolventa a firmei de curierat, pentru recuperarea a peste 100.000 de euro, pe care Curiero i-a platit ulterior.

O tranzactie esuata - cu Asesoft
Cu toate acesta, un an mai tarziu Curiero isi cauta un partener pentru intarirea pozitiei pe piata.
Decizia lui Octavian Radu de-a prelua 70% din compania Curiero anul trecut, care era controla cu peste 99,9% de compania cipriota Marchesa Ltd. si cu sub 1% de George Cosmin Coman, a luat prin surprindere pe toata lumea, mai ales ca reprezentantii Curiero anuntasera cu putin timp inainte ca grupul IT Asesoft, controlat de omul de afaceri ploiestean Sebastian Ghita, ar putea cumpara 25% din pachetul de actiuni.
„Am avut negocieri timp de sase luni cu compania Curiero anul trecut. Cand am primit insa rezultatele auditului am anulat absolut tot. Firma avea o situatie economica dificila, iar situatia nu era asa roz precum credeam", a spus Sebastian Ghita, patronul Asesoft
El a adaugat ca stia de la actionari ca firma are anumite probleme, insa nu atat de mari precum le aratau datele auditului. Sebastian Ghita mai mentioneaza ca firma de curierat ar fi fost un partener pentru dezvoltarea serviciilor companiei. Iulian Stanciu, reprezentantul Asesoft care a negociat direct cu Bogdan Carcu, a spus ca in urma analizelor amanuntite pe care le-a facut a ajuns la concluzia ca era foarte riscant sa investeasca in Curiero, din cauza datoriilor mari pe care le avea compania si a multor creante vechi, care foarte probabil nu se mai incasau.
„Am fost aproape sa semnez cu ei, initial discutam de 25% dupa care ajunsesem si la 70% din actiuni. Firma avea sisteme informatice si logistice foarte bine puse la punct, as spune chiar cele mai performante la acel moment de pe piata, acesta a fost si motivul pentru care noi ne-am fi dorit sa investim", a precizat el.
Presedintele Curiero, Bogdan Carcu, a declarat ca desi nu s-a concretizat nimic cu Asesoft, a fost preluat totusi un pachet de 70% din actiunile firmei Curiero, de catre Octavian Radu.
„Lasand la o parte costul pe care l-a ridicat preluarea Curiero, pot spune ca ne-a dus totusi mai aproape de cei doi lideri de pe piata. Foarte aproape, dar cu o clientela foarte volatila si sensibila la pret, motiv pentru care scaderile inregistrate de TCE au fost anul acesta probabil mai mari decat la concurenta noastra", a declarat Octavian Radu, care inainte de preluarea Curiero incerca sa vanda divizia de curierat, la fel cum a facut cu alte afaceri din grup, un exemplu fiind distribuitorul de jocuri pentru PC-uri si console Best Distribution, exit-uri care i-au adus suficient cash pentru a dezvolta alte businessuri.

Si Radu „a scapat" de Curiero
Octavian Radu si-a vandut insa, tot anul trecut, participatia de 70% lui Iulian Mihailescu, un apropiat cu care lucreaza cand pregateste un exit.
TCE Logistica a pierdut din decembrie pana in luna mai 35% dintre clienti, iar primele trei luni ale anului acesta a fost o „lupta pentru supravietuire, inainte de preluarea Curiero, compania fiind mai solida ca operatiuni", potrivit unor declaratii anterioare ale lui Sorin Sofian, directorul general al TCE Logistica, care a inregistrat o cifra de afaceri de 17,5 milioane de euro anul trecut.
Au urmat o serie de restructurari in companie, respectiv concedierea a 400 de angajati din 1.800 de persoane in decembrie anul trecut si renuntarea la 150 de masini dintr-o flota de 600 in total.
Pe piata de curierat, evaluata la 200 de milioane de euro, au avut loc anul trecut numeroase tranzactii.
Astfel, compania locala Pegasus a fost preluata anul trecut de o filiala a Postei Franceze si se reorganizeaza in acest an sub brandul DPD, folosit la nivel international de operatorul francez.
De asemenea, gigantul american UPS a cumparat agentul autorizat Trans Courier Service. Pe de alta parte, DHL a preluat anul trecut compania Cargus.