Pe umerii cui sta relansarea economiei prin „Prima casa": doi batrani care au incasat 54.000 de euro

Autor: ZF 09.07.2009

Toata atentia s-a indreptat ieri asupra celor doi tineri care au contractat primul credit prin programul „Prima casa", dar de fapt emotiile Guvernului ar trebui sa fie legate de decizia celor care au vandut privind modul in care utilizeaza banii.



Daca banii se intorc la banca, efectul e zero. Toata relansarea economiei pe care Guvernul si-a fundament acest proiect se limiteaza la un aparat de aer conditionat, mobila si celelalte investitii minore pe care tinerii le vor face in apartamentul cumparat ieri.

BRD-SocGen a acordat ieri primul credit prin programul „Prima casa", prin care doi tineri au achizitionat pentru 54.500 de euro un apartament de doua camere intr-un bloc vechi din cartierul Colentina, din Bucuresti. Cei doi pensionari care au vandut apartamentul vor pune banii intr-un depozit la banca. Tinerii cumparatori sunt ingineri si lucreaza la Renault.

„Efectul de multiplicare in cazul achizitionarii unui imobil nou contruit este acelasi ca in cazul oricarui credit. Banii se duc la constructor, care lucreaza la randul sau cu o banca si care ii repune in circuitul economic. Este un efect de multiplicare ceva mai mare de 1 la 40", spune Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari - CFA Romania. El spune ca in cazul achizitiei unui imobil vechi, efectul este similar. „Efectul de multiplicare este acelasi, pentru ca banii ii incaseaza o persoana care ii depune la o banca. Iar banca la randul sau poate finanta cu banii acestia activitatea unei companii", mai spune Cabat. De la inceputul anului bancherii au devenit insa mult mai prudenti si au preferat sa isi canalizeze toate lichiditatile in achizitia de titluri de stat. Astfel, creditul privat se contracta din primavara, in timp ce datoria interna a statului se umfla rapid.

„Sprijinim prin garantii de stat procesul de relansare a creditarii si deblocarea unui domeniu economic important - cel al constructiilor", a spus ieri premierul Emil Boc, prezent la semnarea creditului. Potrivit reglementarilor programului, bancile pot finanta prin aceste credite fie constructia de locuinte, fie achizitionarea unora in curs de finalizare - „la rosu", fie de imobile finalizate. Ramane de vazut daca dezvoltatorii imobiliari vor relansa afacerile sau isi vor repatria profitul, odata ce isi vor fi vandut apartamentele. „Dorim sa multiplicam acest program si in alte domenii", a anuntat Boc, exemplificand cu acordarea de garantii de stat pentru cofinantarea proiectelor derulate din fonduri europene.

„In cazul de fata, lucrurile privind directia banilor sunt destul de simple. Doamna, in varsta de 50-60 de ani, care a vandut apartamentul din Colentina, va lua banii si se va muta alaturi de copii. Probabil o parte din bani vor fi pusi la banca, iar altii cheltuiti", a declarat Catalin Grigore, agentul firmei Premier Service care a intermediat tranzactia cu apartamentul din Colentina.

Saramet: Bancile au circa 10.000 de cereri pentru credite

Bancile au strans deja aproape 10.000 de cereri pentru credite prin programul „Prima Casa", spune Aurel Saramet, presedinte si director general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, mentionand ca informatiile le-a obtinut prin discutii informale cu bancherii.

Fondul urma ieri sa semneze conventii de colaborare cu Alpha Bank, Bank Leumi si Banca Romaneasca, dupa ce marti incheiase contractul cu BRD-SocGen. Saramet spune de asemenea ca din discutiile cu bancherii reiese ca 20%-25% din creditele acordate in cadrul programului vor merge catre achizitia de apartamente noi.

„S-a discutat o posibilitate ca in ipoteza in care spre septembrie-octombrie programul va fi fi un succes, sa se faca o majorare a plafonului", a mai spus Saramet.

Rata de 307 euro pe luna pentru un credit de 51.500 de euro

Doi soti, de 28 si 26 de ani, au contractat ieri primul credit acordat prin programul „Prima casa", imprumutand 51.500 de euro pe 30 de ani, astfel incat, aducand si un avans de 3.000 de euro, au achizitionat un apartament de doua camere intr-un bloc vechi din Capitala.

Cei doi aplicasera inainte de lansarea programului pentru un credit imobiliar standard si au fost sfatuiti de banca sa utilizeze „Prima casa". In conditiile standard, cuplul ar fi avut nevoie de un avans de 10.000 de euro si s-ar fi calificat pentru un imprumut de cel mult 30.000 de euro, pentru care rata lunara ar fi fost de 400 de euro pe luna. Daca ar fi imprumutat 51.000 de euro in conditiile standard, ar fi platit o rata de circa 600 de euro.

Dobanda la credit este setata in functie de indicatorul pietei monetare Euribor (pentru maturitatea de trei luni), la care se adauga o marja de 2,75%. Astfel dobanda anuala efectiva este de 5,49% pe an.