Grecii de la Vivartia aduc si divizia de restaurante si cafenele

Autor: Mihaela Popescu 12.07.2009

 Vivartia, cel mai mare grup alimentar din Grecia, are afaceri de peste 60 mil. euro in Romania generate de producatorii Finetti si Chipita.



Grupul grec Vivartia, cu un rulaj anual de o jumatate de miliard de euro, analizeaza intrarea pe piata romaneasca cu divizia de restaurante si cafenele, potrivit raportului financiar pe 2008 publicat recent.
Compania a inregistrat deja la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) cele doua branduri cu care opereaza pe acest segment in Grecia, Goody's si Flocafe.
Doua dintre brandurile din portofoliul sau, pe care le dezvolta prin acordarea de francize unor operatori independenti, Everest (fast food) si Gloria Jean's (cafenea) sunt deja prezente la nivel local.
Grupul opereaza in prezent 185 de restaurante de tip fastfood Goody's, cele mai multe fiind pe piata din Grecia (178), lantul fiind prezent si in Bulgaria, cu o singura unitate.
La randul sau, lantul de cafenele Flocafe opereaza in 74 de unitati in total, din care 71 in Grecia.

Extindere treptata
In acest moment, Vivartia activeaza pe piata romaneasca prin intermediul producatorului de ciocolata si napolitane Cream Line Romania, cel mai cunoscut brand al sau fiind Finetti, precum si prin compania Chipita, care produce croissantele ambalate „7 Days" si snacksurile „Bake Rolls". Cele doua companii au avut in 2007 afaceri cumulate de 60 mil. euro si un numar total de 800 de angajati, potrivit celor mai recente date disponibile la Ministerul de Finante. Cea mai mare companie detinuta de Vivartia la nivel local este Chipita, cu vanzari de 50 mil. euro in 2007.
In ultimii ani, grecii au adus in Romania si divizia de produse congelate, in acest moment fiind prezente pe piata legumele Uncle Statis si produsele de patiserie semipreparate „7 Days Bake It".
„Anul trecut, vanzarile diviziei de produse congelate in Romania au crescut cu 77% fata de 2007, in special datorita campaniilor de promovare pe TV si in presa scrisa si promotiilor la raft", se arata in raportul financiar pe 2008 publicat de Vivartia.
Grupul elen este prezent in 30 de state si are patru divizii produse lactate, produse de patiserie si dulciuri, produse congelate si HoReCa (reteau de restaurante si cafenele).
Prima companie cu care Vivartia a intrat pe piata romaneasca este Cream Line. Subsidiara locala a companiei a fost infiintata in 1996 si detine o unitate de productie la Clinceni, judetul Ilfov, inaugurata anul trecut.
La Clinceni au fost transferate in 2008 toate liniile vechii fabrici Cream Line din Glina, spatiul fiind achizitionat ulterior de catre un producator de aditivi alimentari. Grupul elen a investit 10 mil. euro in noua sa fabrica din Romania. In 2007, Cream Line a imprumutat 5,5 mil. euro de la banca greceasca Alpha Bank.
La randul sau, compania Chipita activeaza din anul 1999 pe piata locala a croissantelor ambalate, pe care detine in prezent o cota de peste 5060% cu brandul „7 Days".
Cele mai mari companii active pe piata locala a dulciurilor, estimata la 300400 mil. euro, sunt in acest moment Nestlé, Kraft Foods, European Foods si Wrigley.