Flamingo cere 3 mil. euro de la Cinca si Adamescu

Autor: Andrei Chirileasa 12.07.2009

 Retailerul IT&C si de electrocasnice Flamingo International (FLA), controlat de oamenii de afaceri Dragos Cinca si Dan Adamescu, va cere acordul actionarilor pentru o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de 7 mil. euro.



Daca propunerea va fi aprobata de adunarea generala a actionarilor, principalii actionari ai companiei, Dragos Cinca si Dan Adamescu, ar fi nevoiti sa subscrie obligatiuni in valoare de circa 3 mil. euro pentru a fi siguri ca-si vor pastra participatiile actuale, in momentul in care obligatiunile vor fi convertite in actiuni.
Cinca, unul dintre fondatorii Flamingo, este in prezent cel mai mare actionar cu 25% din capital, in timp ce Adamescu, proprietarul magazinului Unirea din Capitala, a intrat in actionariatul Flamingo in acest an cumparand circa 17,5% din companie pentru un milion de euro.
Adamescu este unul dintre investitorii locali care au realizat achizitii in ultimul an aratand ca dispun de lichiditati pentru a profita de evaluarile scazute determinate de criza financiara. El s-a implicat si in conducerea Flamingo, numindu-l pe fiul sau, Bogdan Alexander Adamescu, in Consiliul de Administratie al companiei. In conditiile in care ceilalti actionari nu-si vor exercita dreptul de preferinta la subscrierea obligatiunilor, Adamescu ar putea chiar sa-si majoreze participatia in cadrul companiei. El nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.
De cealalta parte, Dragos Cinca si-a redus treptat in ultimii ani participatia la Flamingo, incepand cu listarea companiei pe Bursa, in iulie 2005, investind in alte afaceri. Nici Cinca nu a putut fi contactat.
Cei doi oameni de afaceri locali, alaturi de Ion Alexandru Tiriac, fiul lui Ion Tiriac, care a preluat in martie 5% din Flamingo, ar putea fi principalii finantatori ai Flamingo in cazul unei oferte de obligatiuni, in conditiile in care fondurile de investitii straine, care detineau in urma cu un an peste 50% din companie, s-au retras pe rand din afacere.
Printre putinele care au mai ramas cu participatii semnificative se numara fondul american QVT, cu 15% din actiuni, si fondul suedez Oresa Ventures, care mai detine circa 9% din actiuni, prin intermediul Flanco Holding, dupa ce a mai vandut 1,3% in luna mai.

De ce are Flamingo nevoie de bani
Flamingo s-a confruntat in ultimele luni cu dificultati tot mai mari, din cauza scaderii puternice a pietei de electronice si electrocasnice, dar si a datoriilor pe care le are fata de banci si furnizori.
In primul trimestru, compania a raportat pierderi consolidate de 23 mil. lei (5,4 mil. euro), de aproape sase ori mai mari decat in perioada similara a lui 2008, iar cifra de afaceri a scazut cu 40%, la 100 mil. lei (23,5 mil. euro).
Asta dupa ce in 2008 compania a avut pierderi de circa 10 mil. euro, in ultimul an cu vanzari in crestere, cand cifra de afaceri s-a ridicat la 203 mil. euro. Scaderea brusca a pietei din primele luni ale acestui an i-a determinat pe reprezentantii Flamingo sa renunte la planurile de extindere anterioare si sa se concentreze pe supravietuire, dupa cum spunea Dragos Simion, presedintele companiei, intr-un raport catre actionari din aprilie. El nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.
Scaderea vanzarilor si pierderile in crestere reprezinta un motiv de ingrijorare pentru creditorii companiei, in conditiile in care pe piata de retail IT&C si de electronice companiile se confrunta cu probleme tot mai mari, culminand cu intrarea in insolventa a retelei K-Tech - UltraPro Computers.
Flamingo avea la sfarsitul lui 2008 datorii in valoare de circa 94 mil. lei (23,5 mil. euro), dintre care 26,5 mil. lei (6,65 mil. euro) reprezinta imprumuturi contractate de la UniCredit Tiriac Bank.
Emisiunea de obligatiuni ar putea fi destinata platii unei parti din datorii, in conditiile in care compania nu are, cel putin deocamdata, planuri de extindere care sa necesite investitii semnificative.
Pe Bursa, actiunile Flamingo au scazut din nou sub nivelul de la inceputul anului, capitalizarea companiei fiind de 5,7 mil. euro.