700.000 de studenti dau anual 250 mil. euro la facultatile private

Autor: Adelina Mihai 13.07.2009

 Cei circa 700.000 de studenti care invata in cele 32 de universitati private acreditate platesc anual taxe care aduc in contul institutiilor particulare 250 mil. euro, conform unui calcul al ZF care a luat in considerare o valoare medie a taxei de scolarizare de 1.500 de lei.



Aceasta suma este mai mult decat dubla decat cea incasata de universitatile de stat in ciuda faptului ca acestea au taxe de scolarizare mai mari. In invatamantul de stat exista circa 232.000 de studenti pe locurile subventionate de la buget si 256.000 de studenti care ocupa locurile cu taxa, ceea ce inseamna ca universitatile de stat incaseaza circa 122 mil. euro din taxele de scolarizare, la o valoare medie a taxei de 2.000 de lei.
„Informatiile referitoare la numarul de studenti de la privat sunt neconcludente, intrucat numai la Spiru Haret exista 300.000 de studenti. In celelalte 31 de universitati private acreditate invata aproximativ 400.000 de studenti", sustine Ion Ciuca, directorul general al directiei de finantare in invatamantul superior din Ministerul Educatiei.
Numarul studentilor care invata la privat reprezinta aproape 60% din numarul total de studenti din Romania. In realitate, suma incasata de universitatile particulare ar putea fi mult mai mare, daca se iau in considerare si cele 23 de universitati private cu autorizatie de functionare provizorie sau aflate in curs de acreditare.
„In acest moment exista 21 de universitati private cu autorizatie provizorie de functionare si doua aflate in curs de acreditare. Nu avem de unde sa stim numarul exact de studenti care invata in aceste institutii, pentru ca nu il declara - se prevaleaza de autonomia universitara", sustine Mihai Floroiu, purtatorul de cuvant al ARACIS, institutia responsabila cu evaluarea externa a calitatii educatiei din invatamantul superior si care ofera acreditare universitatilor.
Ministerul Educatiei a scos recent Spiru Haret si Petre Andrei de pe lista universitatilor acreditate. Universitatile private care sunt autorizate provizoriu nu au dreptul sa organizeze examene de licenta si pot primi acreditare dupa o perioada de minim sase ani de functionare. Pentru ca o universitate autorizata sa devina acreditata, este necesar ca primele trei serii de absolventi la o institutie autorizata provizoriu sa sustina examenul de licenta la facultatile acreditate cu acelasi domeniu de licenta sau program de studiu, stabilit de ARACIS.
Desi taxele de la privat sunt mai mici decat la stat, tot universitatile particulare scot mai multi bani din educatie.
Spiru Haret incaseaza anual peste 100 mil. euro din taxe de scolarizare. Prin comparatie, la cea mai mare universitate de stat, Universitatea din Bucuresti, invata aproximativ 30.000 de studenti, potrivit datelor furnizate de Aurel Ghimpu, purtatorul de cuvant al institutiei, adica numai 10% din numarul de studenti de la cea mai mare universitate privata. La o taxa medie de scolarizare de 2.000 de lei, Universitatea din Bucuresti incaseaza anual 14 mil. euro. In prezent, in Romania exista 49 de universitati de stat, sapte scoli militare, 32 de universitati particulare acreditate, 21 de universitati private cu autorizatie provizorie de functionare si doua aflate in curs de acreditare.

Institutul Bancar Roman a primit acreditarea pentru o facultate privata
Institutul Bancar Roman (IBR) a primit pe 9 iulie acreditarea pentru Facultatea de Management Financiar, structura universitara a institutiei, care functioneaza din anul 1999. Pana acum, facultatea a mai trecut prin doua etape, fiind initial autorizata provizoriu sa functioneze si ulterior aflata in curs de acreditare. O institutie de invatamant privata poate primi acreditare dupa minim sase ani de functionare si trebuie sa aiba cel putin trei promotii de absolventi, care sa-si dea examenul de licenta la facultati acreditate.