Cum a facut Marian Ciortea o fabrica de conserve de legume si fructe cu 1,5 mil. euro, bani europeni

Autor: Adriana Rosoga 14.07.2009

O fabrica de conserve de legume-fructe realizata cu bani europeni aduce atat locuri de munca in zonele cu potential agricol, dar ii ajuta indirect si pe micii producatori autohtoni de legume si fructe sa-si comercializeze produsele.
Este si cazul fabricii de conserve de legume-fructe Euro Conserve din Zalau care isi procura materia prima de la producatorii de legume si fructe constituiti in grupuri autorizate din judetul Salaj. Fabrica a fost finalizata anul trecut in august, in urma unei investitii de circa 1,5 mil. euro, din care aproximativ jumatate sunt bani europeni prin programul Sapard. "In 2006 am realizat proiectul pentru programul SAPARD, iar in 2007 am primit aprobarea. Fabrica a fost finalizata anul trecut in august si are o suprafata de 6.000 de metri patrati", spune Marian Ciortea, actionarul principal al Euro Conserve, cu o participatie de 45% din actiuni.
Unitatea are trei linii de productie complet automatizate si o capacitate de productie in prezent de trei milioane de unitati pe sezon. "Sezonul de productie este intre lunile iunie si noiembrie, cand sunt coapte fructele si legumele pe care le aducem de la producatorii locali constituiti in grupuri autorizate. Prin deschiderea fabricii de conserve le-am dat un imbold producatorilor locali de fructe si legume care acum stiu ca au unde sa-si vanda produsele", spune Ciortea.
El spune ca este important pentru agricultura locala sprijinirea producatorilor autohtoni. "I-am ajutat cu seminte de calitate si i-am orientat catre achizitionarea de soiuri de legume mai bune. La randul lor, producatorii de legume si fructe s-au orientat sa ofere produse de calitate la un pret competitiv."
Fabrica Euro Conserve realizeaza produse traditionale de genul conservelor de legume si fructe, compoturi, gemuri, dulceturi sub brandul Doamna Toamna.
Marian Ciortea spune ca "pentru a patrunde cu produsele in lanturile mari de retail, un producator trebuie sa livreze lunar cel putin trei tiruri de produse. Altfel nu discuta nimeni cu tine".
Pentru a creste capacitatea de productie a fabricii, Ciortea a apelat din nou la fonduri europene. Proiectul, care se numeste "Achizitia de utilaje si echipamente pentru o linie de procesare legume, fructe in localitatea Zalau, judetul Salaj", are o valoare de circa 3,5 mil. euro. "Pentru a completa liniile de productie si a mentine calitatea produselor am aplicat pentru un al doile proiect cu bani de la UE. Mai dureaza 6-12 luni pana vom aduce utilajele. Suntem in prezent in faza de licitatie. Am primit oferte de utilaje din Italia, Bulgaria, Romania, Turcia, Germania, Suedia, Olanda. Am fost bombardati cu oferte de utilaje avand in vedere ca este criza si ne vom orienta catre linii de productie la cheie", mai spune actionarul Euro Conserve.
Marian Ciortea spune ca problemele pe care le intampina tin in special de creditare. "Dobanzile bancilor sunt o crima pentru cei care sunt implicati in productie.
Noi producem pe stoc si primim banii in momentul in care reusim sa vindem. Hipermarketurile imi platesc peste 90 de zile banii penru marfa livrata."
In fabrica de conserve lucreaza in prezent 45 de angajati.
"Deocamdata suntem prezenti cu produsele noastre doar in reteaua Carrefour. Vrem sa intram pe productia bio si avem cereri pentru a exporta in Germania. Momentan vrem sa ne aliniem la standardele de calitate internationale", mai spune Ciortea.