Mai bine de 80% din beneficiarii fondurilor europene pentru HR sunt institutii publice. Privatii au castigat doar 57 de proiecte

Autor: Adelina Mihai 19.07.2009

 Estimarile AMPOSDRU, autoritatea de management care gestioneaza fondurile europene pentru resurse umane, arata ca mai mult de 80% din cei carora li s-au aprobat proiectele depuse anul trecut sunt institutii publice, la polul opus aflandu-se companiile private, care au castigat pana acum finantari pentru numai 57 de proiecte.



"Cei mai multi beneficiari sunt institutiile de stat pentru ca acesta este si specificul Fondului Social European si al programului pentru dezvoltarea resurselor umane, aici fiind vorba despre elemente legate de educatie, despre integrarea pe piata muncii, despre someri, iar fondurile sunt destinate proiectelor regionale si interregionale, care pot fi derulate de institutii mari", sustine Alexandru Fratean, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, responsabil cu afacerile europene si relatiile externe.
Situatia referitoare la numarul exact al celor care vor primi fonduri europene pentru resurse umane nu este finalizata inca, iar rezultatele furnizate de AMPOSDRU arata ca numai 523 de proiecte au fost aprobate anul trecut din cele peste 2.800 de proiecte depuse. Alti 746 de potentiali beneficiari stau in stand-by, pentru ca nu stiu inca daca proiectele le-au fost aprobate sau nu, deoarece nu s-a incheiat inca raportul de evaluare.

Proiectele statului sunt mai bune
Pana acum, numai 304 de beneficiari au incheiat deja contractele, iar majoritatea celor care vor obtine bani europeni (172) sunt institutiile publice, reprezentate de ministere, departamente sau agentii care functioneaza in subordinea acestora, autoritati locale, universitati sau scoli. Companiile private au obtinut chiar mai putine aprobari (57) decat ONG-urile, care au castigat 60 de proiecte in cadrul aceluiasi program.
"Se observa o diferenta de calitate a proiectelor, pentru ca institutiile statului apeleaza la firme de consultanta pentru scrierea proiectelor si iau mai multi parteneri, chiar internationali, care sa-i ajute la proiect", a mai spus Fratean.
Exista doua tipuri de proiecte pe care solicitantii le pot depune pentru obtinerea de fonduri europene pentru resurse umane: de grant, care pot beneficia de o finantare de maxim 500.000 de euro si strategice, care au o valoare cuprinsa intre 500.000 si 5 mil. euro.
O discrepanta majora se observa in numarul de proiecte strategice depuse de institutiile publice in raport cu companiile private: daca din numarul total de proiecte aprobate pentru institutiile publice (172) 101 au fost strategice, in cazul companiilor private au fost aprobate numai 8 proiecte cu finantare maxima de 5 mil. euro.
"N-as putea sa spun ca exista o discriminare. Pot sa constat ca acolo unde s-au depus proiecte pe granturi (unde companiile private au depus cele mai multe proiecte - n.r.) rata de succes este mult mai mica decat cea de pe strategice", a mai spus Fratean.
Acest lucru se reflecta mai ales in valoarea totala a proiectelor solicitata de beneficiarii din sectorul public fata de cel privat: institutiile publice au depus proiecte in valoare de 4,8 mld. lei (1,3 mld. euro), iar firmele private de numai 1,27 mld. lei (345 mil. euro).
"Constat ca pe granturi sunt mai putine proiecte eligibile decat pe strategice si cred ca acest lucru se raporteaza la tipul de solicitanti. Necunoasterea legii nu te absolva de raspundere", explica Fratean.

Proiecte neglijente
Investitorii privati au aratat un interes mai scazut pentru fondurile pentru resurse umane si decat ONG-urile, sindicatele si patronatele, care au solicitat finantari europene de peste 3 mld. lei (aproximativ 800 mil. euro).
"Programul nostru este electronic, extrem de simplu si comod de accesat. Oricine poate scrie un proiect, si de aceea cred ca foarte multi au depus proiecte neglijent intocmite", a mai precizat Fratean. Peste jumatate din proiectele depuse anul trecut (1.573) de institutiile publice si private care au solicitat fonduri europene pentru resurse umane au fost respinse din cauza calitatii slabe sau pentru ca nu au indeplinit criteriile de eligibilitate, arata datele furnizate de AMPOSDRU.
Unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene de anul trecut, reprezentant al unei institutii publice, este Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca(ANOFM), care a depus 95 de proiecte in valoare totala de 554,6 mil. lei, din care pana acum au fost aprobate 23, restul aflandu-se in stadiul de evaluare.
ANOFM este una din institutiile privilegiate in cadrul acestui program, avand cateva linii de finantare care se adreseaza aproape exclusiv institutiei, cum este cea referitoare la formarea profesionala a personalului din serviciul public de ocupare.
ANOFM a anuntat de curand ca prin proiectele depuse anul trecut va beneficia de un grad ridicat al absorbtiei de fonduri europene, de 68%, pentru proiectele contractate. Astfel, din banii alocati pentru proiectele depuse in 2008 de ANOFM, cu o valoare totala de 27,6 mil. euro, s-au semnat contracte pentru proiecte de 18,6 mil. euro.
"Gradul de absorbtie inseamna efectiv bani decontati de Uniunea Europeana", a mai spus Fratean. Totusi, pana acum, ANOFM nu a primit niciun ban din fondurile pentru resurse umane, pentru ca inca nu s-au facut decontari pentru cheltuielile alocate acestor pro-iecte.
Singurii bani care au intrat in contul beneficiarilor de pana acum au fost fondurile obtinute in urma prefinantarilor, care au totalizat pana in acest mo-ment 35,8 mil. euro, din care numai 2,4 mil. euro au fost acordate companiilor private.
Incepand cu luna februarie a acestui an, s-a aprobat o lege care spune ca institutiile publice finantate din bugetul de stat (cum sunt minis-terele) nu mai pot primi prefinantari, pentru ca au asigurate fondurile integral pentru derularea proiectelor finantate de FSE. Totusi, institutiile publice finantate din bugetul local (scolile si primariile) sau institutiile publice care se autofinanteaza (cum sunt universitatile) inca mai pot primi prefinantari din fonduri europene, in valoare de 30% din alocarea financiara pentru un an.

Rata de succes a proiectelor depuse, 35% in Europa
Nu se poate face inca o estimare a ratei de succes a proiectelor pentru finantari europene depuse anul trecut, pentru ca nu s-a incheiat inca centralizarea. Totusi, pentru primele linii de finantare lansate in luna februarie a anului trecut, rata de succes a fost de 44,7%, fiind depuse pentru acele axe 293 de proiecte si aprobate numai 131. Din proiectele selectate, numai 4 au fost depuse de firme private, majoritatea apartinand institutiilor publice.
"La nivel european, rata de succes a proiectelor depuse este de 30-35%", conchide Fratean.
Pana acum, valoarea totala a proiectelor aprobate anul trecut este de peste 590 mil. euro, mai putin de jumatate din suma pe care a alocat-o FSE Romaniei pentru 2007-2008, care a fost de peste 1,2 mld. euro.
Pana in 2013, Romania poate beneficia de un sprijin financiar de 4,2 mld. euro pentru dezvoltarea resurselor umane.

Starea proiectelor depuse anul trecut pentru fondurile pentru resurse umane